За първи път от векове! Изчезнали бизони сега се скитат из Родопите

За първи път от векове смятаните за изчезнали европейските бизони сега се скитат из Родопите. Стадото от седем животни (две мъжки и пет женски) беше пуснато на свобода това лято от ловния резерват „Студен кладенец“, пише Rewilding Europe.

“Животните отново заемат бившата си екологична ниша, намират вода и храна, учат се да се предпазват от вълци и чакали и изследват предизвикателния терен”, казва Христо Христов от екипа на “Фондация “По-диви Родопи”. Надежда дава и първото малко бизонче, родено в дивата природа. Женското теле и майката се справят добре.

„Ние сме развълнувани от новото попълнение“, казва Христов. „Телето е родено в една от най-дивите части на резервата и оттогава следи стадото. Този млад бизон е символ на надежда за по-дива и по-биоразнообразна природа в Родопите”. Ето защо малкото бизонче носи името Надежда. Миналата година в Родопите се роди още едно малко, което беше кръстено Марина.

Докато скитат из Родопите, животните имат положително въздействие върху природата, помагайки да се създаде по-голямо биоразнообразие . „Европейският бизон ще донесе редица ползи за дивата природа и хората“, казва Христов. „Съществуващото стадо вече се превърна в атракция за посетителите в планината и ще ни помогне да развиваме туризма, базиран на природата тук“, смята още екологът.

Европейският бизон някога е обитавал по-голямата част от земите в Европа. Той е изчезнал като вид в България през Средновековието, а в началото на ХХ век видът беше обявен за изчезнал в цяла Европа. Чрез различни програми за възвръщане на изчензали животински видове, са възстановени няколко популации в Централна и Източна Европа, главно в Полша и Беларус.

Днес европейският бизон, както и други видове като евразийския бобър и белоопашкият орел, правят своето забележително завръщане в Европа.

Източник: Rewilding Europe

Следвайте ни в социалните медии