Ето какво ще бъде времето тези почивни дни

Петъчната сутрин започва с мъгли и ниска слоеста облачност на места в низините, котловините и около водните басейни.

През деня ще е предимно слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са между 22 и 27°, в София – около 24°.

В сутрешните часове по Черноморието видимостта ще бъде намалена. През деня ще е предимно слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са между 19 и 22°. Вълнението на морето ще е 1 -2 бала. Температурата на морската вода е 20 – 21°.

В планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 12°.

През почивните дни промяна на синоптичната обстановка не се очаква. Времето ще остане топло за периода, в повечето райони – и предимно слънчево, на места в низините в източната половина от страната и по поречието на Дунав, в часовете преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Ще бъде почти тихо. Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26°, а минималните – най-често ще са между 7 и 12°.

Липсата на вятър и мъглите създават условия за задържане на замърсителите в атмосферата. Рано сутринта в петък градовете, в които бяха измерени стойности на фините прахови частици над нормите са Видин, София, Враца, Русе и Пловдив.

Данните са от портала за чистотата на атмосферата в реално време “Air Quality Index” на Европейската комисия.

Тихото време в следващите дни е предпоставка замърсяването да се запази в този диапазон.

Следвайте ни в социалните медии