ЕС с детайлна проверка на криптовалутата Libra

Eвропейската комисия e изпратила задълбочен въпросник на Facebook с множество детайлни питания за криптовалутата Libra, съобщава в. Financial Times. Въпросите са част от задълбочена проверка на ЕК по адрес на проекта на Facebook и неговото отражение върху икономиката на Европейския съюз.

Въпросите са доста подробни. Те търсят отговори на възможностите на Facebook да се справи с различните регулации в ЕС. Сред тях са оценка на риска за финансовата стабилност, защитата на личните данни и дори мерките за ограничаване и борба с прането на пари и използването на услугата за финансиране на терористична дейност.

Целта на проверката е да установи не само плановете, но и възможностите на Facebook и Libra като цяло. Резултатите ще покажат дали и какви регулации ще са необходими за Libra и дали изобщо тя ще може да работи на територията на Европейския съюз.

Дебатът между институциите на ЕС по отношение на Libra е доста динамичен. Европейската централна банка иска Libra да отговаря на най-високите стандарти, докато френското правителство например е против криптовалутата и не иска тя да бъде допускана в Европа изобщо.

Целта на регулаторите е да се постигне единна позиция на страните-членки. Това ще е трудно заради различните им виждания по темата. А и самата Libra не си помага, след като PayPal обяви в петък, че напуска Libra Association и няма да участва в развитието на криптовалутата.

Следвайте ни в социалните медии