Експерти предлагат да се въведе дрямка по време на работа

Липсата на достатъчно сън не само води до здравословни проблеми, но и до загуби за компаниите и икономиката. Това става ясно от няколко доклада, направени в САЩ.

Според американското правителство дрямката на работното място е нещо недопустимо, но експертите смятат, че е време този вариант да се преразгледа, пише BBC.

Двете страни на монетата

Въпреки че идеята за взимане на дремки по време на работа не се е харесвала на правителството на САЩ, този вариант никога не е бил изрично изключван.

През 2018 г. Службата за вътрешен одит на САЩ излезе с доклад, в който представя резултати от проучване, направено във фирма за моторни превозни средства. Там е наблюдаван един служител, който е прекарвал в дремки три часа от работния си ден. Според изчисленията, представени в документа, тези дремки са стрували на държавата 40 000 долара загуби за периода от 4 години.

В доклада се казва още, че заради дрямката на служителя, другите колеги са били принудени да го прикриват и да поемат неговата работа.

Защо трябва да спим в офиса

Друго проучване, направено от Университета в Индиана, САЩ сочи, че броят на хората, които спят по 7 или по-малко часове на денонощие се е увеличил от 30,9% за 2010 г. на 35,6% през 2018 г. Наблюдението е направено между 150 000 души, като половината от тях са били полицаи и здравни работници.

Друг анализ от 2016 г. прикова вниманието с резултатите си, че работниците, лишени от необходимите часове сън, са оказали въздействие върху икономиката на САЩ в загуби за 411 милиарда годишно, включително и в загубена производителност.

Освен това през годините редица проучвания на учени са посочвали, че липсата на сън води до множество здравословни проблеми като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт, заедно с проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.

Коментар на експерт

“Някои компании все повече започват да обръщат внимание на проблема с недостатъчния сън и предлагат начини за справяне. Липсата на добър сън може да се отрази както на здравето на хората, така и на икономиката”, посочва пред BBC д-р Лорънс Епстийн, бивш президент на Американската академия по медицина на съня.

Епстийн, заедно с други експерти, подкрепят заключенията от вторите направени проучвания, като агитират за предоставянето на възможност служителите да могат да ползват промеждутъци за кратка дрямка по време на работа.

“Хората, лишени от сън, не дават най-доброто от себе си в работата и при тях съществува по-висок риск от трудови злополуки и в крайна сметка струват повече на фирмите, защото имат повече здравословни проблеми”, казва експертът.

Другите примери

В Япония има фирми, които не гледат с лошо око на идеята за дрямка по време на работа.

Там някои компании поставят звукоизолирани помещения в офиса, за да насърчат служителите си да почиват, когато работата им продължава дълги часове.

Компанията за сладолед, Ben & Jerry’s, е изградила пък стаи за дрямка. Те са малки и компактни, с легло и одеяло. Служителят, влязъл да си почине, трябва да си свали обувките, а вътре може да остане максимум до 20 минути.

Все пак, основният проблем, който спира идеята да бъде осъществена масово, е че на дрямката по време на работа се гледа като “да спиш в офиса”, смятат експертите.

Следвайте ни в социалните медии