Ексклузивни СНИМКИ от първия тест на експерименталната коронавирусна ваксина!

Американски изследователи публикуваха първите снимки в първия тест на експерименталната коронавирусна ваксина в понеделник, което доведе до търсене в световен мащаб за защита, дори когато пандемията нараства.

С внимателни удари в ръцете на четирима здрави доброволци, учени от изследователския институт „Кайзер Пермантенте“ във Вашингтон в Сиатъл започнаха с нетърпение очаквано проучване на първи етап на потенциална ваксина за COVID-19, разработена в рекордно кратко време, след като новият вирус избухна извън Китай и се раздуха навсякъде по целия свят.

„Вече сме екип на коронавирус“, казва ръководителят на изследването Kaiser Permanente д-р Лиза Джаксън в навечерието на експеримента. “Всеки иска да направи каквото може в тази спешна ситуация.”

 

Асошиейтед прес наблюдава, че първият участник в проучването, оперативен мениджър в малка технологична компания, е получил инжекцията в зала за изпити.

 

„Всички се чувстваме толкова безпомощни. Това е невероятна възможност за мен да направя нещо “, казва 43-годишната Дженифър Халер от Сиатъл, преди да се ваксинира. Двамата й тийнейджъри „мислят, че е готино“, че тя участва в проучването.

След инжекцията тя напусна изпитната зала с голяма усмивка: „Чувствам се страхотно.“

Други трима бяха следващите на линия за тест, който в крайна сметка ще даде на 45 доброволци две дози, месечно разделно.

Нийл Браунинг, на 46 години, от Bothell, Вашингтон, е мрежов инженер на Microsoft, който казва, че малките му дъщери са горди, че са се включили доброволно.

“Всеки родител иска децата им да се грижат за тях”, каза той. Но той им е казал да не се хвалят с приятелите си. „И други хора също. Не е само татко там. “

Основният етап от понеделник бе само началото на поредица от проучвания при хора, необходими за да се докаже дали снимките са безопасни и могат да работят. Дори ако изследванията вървят добре, ваксина няма да е налична за широко приложение от 12 до 18 месеца, заяви д-р Антъни Фауси от Националния здравен институт на САЩ.

На пресконференция президентът Доналд Тръмп похвали колко бързо са прогресирали изследванията. Фочи отбеляза, че са минали 65 дни откакто китайските учени споделят генетичната последователност на вируса. Той каза, че смята, че това е рекорд за разработването на ваксина за тестване.

Този кандидат за ваксина, с кодово име mRNA-1273, е разработен от NIH и базираната в Масачузетс компания за биотехнологии Moderna Inc. Няма шанс участниците да се заразят, тъй като снимките не съдържат самия коронавирус.

Това не е единствената потенциална ваксина в газопровода. Десетки изследователски групи по света се надпреварват да създадат ваксина срещу COVID-19. Друг кандидат, направен от Inovio Pharmaceuticals, се очаква да започне собствено проучване за безопасност през следващия месец в САЩ, Китай и Южна Корея.

Експериментът в Сиатъл стартира дни, след като Световната здравна организация обяви огнището на новия вирус заради бързото му разпространение в световен мащаб, което зарази повече от 169 000 души и уби над 6 500 души.

COVID-19 подкрепи световната социална и икономическа тъкан, тъй като Китай за първи път идентифицира вируса през януари, като широките региони затварят училищата и бизнеса, ограничават пътуванията, отменят развлечения и спортни събития и насърчават хората да стоят далеч един от друг.

Започването на това, което учените наричат ​​първо изследване при хора е важен повод за учените, но Джаксън определи настроението на екипа си като „приглушено“. Те работят денонощно, подготвяйки изследванията в част от САЩ, поразена рано и силно от вируса.

И все пак „да отида от това дори да не знаем, че този вирус е там… за да има някаква ваксина“ при тестване за около два месеца е безпрецедентен, каза Джексън пред AP.

Някои от внимателно подбраните здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години ще получат по-високи дози от други, за да проверят колко силни трябва да бъдат инокулациите. Учените ще проверят за нежелани реакции и ще вземат кръвни проби, за да проверят дали ваксината възстановява имунната система, търсейки насърчаващи улики като NIH, открити по-рано при ваксинирани мишки.

„Не знаем дали тази ваксина ще предизвика имунен отговор или ще бъде безопасна. Ето защо правим изпитание “, подчерта Джексън. „Не е на етапа, в който би било възможно или разумно да се даде на широката популация.“

По-голямата част от изследванията за ваксина, които се провеждат в световен мащаб, са насочени към протеин, подходящо наречен „шип“, който обхваща повърхността на новия коронавирус и го позволява да нахлуе в човешки клетки. Блокирайте този протеин и хората не могат да се заразят.

Изследователи от NIH копираха раздела от генетичния код на вируса, който съдържа инструкциите за клетките за създаване на шиповия протеин. Модерна включи тази „пратена РНК“ във ваксина.

Идеята: Тялото ще се превърне в мини-фабрика, произвеждаща някакъв безобиден шипов протеин. Когато имунната система забележи чуждия протеин, тя ще направи антитела да атакуват – и ще бъде подготвена да реагира бързо, ако човекът по-късно се сблъска с истинския вирус.

Това е много по-бърз начин за производство на ваксина от традиционния подход за отглеждане на вирус в лабораторията и приготвяне на снимки от убитите или отслабените версии на него.

Но тъй като ваксините се дават на милиони здрави хора, е необходимо време да ги тествате в достатъчно голям брой, за да забележите нечестив страничен ефект, предупреди д-р Нелсън Майкъл от Института за изследвания на армията Уолтър Рийд, който разработва различен кандидат за ваксина.

“Науката може да върви много бързо, но, първо, да не навреди, нали?” той каза пред репортери миналата седмица.

Изследователският институт в Сиатъл е част от правителствена мрежа, която тества всички видове ваксини и е избрана за изследване на ваксината срещу коронавирус, преди COVID-19 да започне широко разпространение в щата Вашингтон.

Кайзер Перманенте направи скрининг на десетки хора, търсейки онези, които нямат хронични здравословни проблеми и в момента не са болни. Изследователите не проверяват дали бъдещите доброволци вече са имали лек случай на COVID-19, преди да решат дали отговарят на условията.

Ако някои го направят, учените ще могат да разберат по броя на антителата в техния кръвен тест преди ваксинация и да отчитат това, каза Джексън. Участниците ще получат 100 долара за всяко посещение на клиниката в проучването.

Следвайте ни в социалните медии