Все повече българи желаят да станат донори

Значително се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи, това сочат резултатите от завършилата Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията на здравното министерство, в която акцент бяха донорските карти „Да! За живот“.

Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията – 72,4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37,1% от незапознатите.

Проучването показва, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те самите са научили нови неща за донорството.

Цялостният анализ на данните сочи, че кампанията е променила отношението към донорството в положителна посока.

Първата стъпка е успешна, но за да се постигне трайна промяна, не само в нагласите, но и в решенията и поведението на хората, е необходимо разговорът, предоставянето на информация и конкретните инициативи да продължат.

За месец и половина, в рамките на кампанията „Да! За живот!“, бяха разпространени 50 хил. донорски карти.

„Благодарение на тях, както и на упоритата и последователна работа на партньорите ни от БЧК, медийните ни партньори, на лекарите, трансплантолозите, медицинските координатори, които отделиха от времето си, за да популяризират кампанията, темата за донорството и трансплантацията „влезе“ в много български домове. Целта ни беше да повишим осведомеността на хората за смисъла и значението на донорството и трансплантацията и днес съм щастлива да кажа, че първата успешна крачка беше направена“, заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на официалното закриване на кампанията.

Следвайте ни в социалните медии