Вотът на недоверие срещу правителството на Румъния успя

Вотът на недоверие в четвъртък срещу правителство социалистите, начело с премиера Виорика Дънчила, успя.

С подкрепата на шест опозиционни партии, гласуването срещу кабинета мина на пленарно заседание на двете камари на румънския парламент

В подкрепа на вота на недоверие гласуваха 238 депутати. За да бъде свалено правителството от власт, вотът трябваше събере минимум 233 гласа.

По-рано днес Дънчила призова опозицията да остави правителството да си върши работата.

„Останете в опозиция, където, за щастие, всички ваши заплахи и идеи остават само на фаза думи. На власт, драги колеги, бихте били истинско бедствие и заплаха за тази страна”, заяви Дънчила, обръщайки се към опозиционните партии, които нарече „съюз от аматьори”.

След една напрегната седмица, в която опозицията убеждаваше депутатите да подкрепят вота на недоверие, а управляващата Социалдемократическа партия се стараеше да запази властта, си, решението е взето.

Шест опозиционни партии обвиниха правителството на Дънчила в некомпетентност, недостатъчни инвестиции и слабо усвояване на еврофондовете. Предложението за вот на недоверие бе подписано от 237 народни представители, сред които и четирима от управляващата партия. Впоследствие и други изразиха готовност да гласуват срещу кабинета.

През последните дни правителството направи всичко възможно, за да разубеди колкото се може повече народни представители, предлагайки им различни облаги. Например на депутата Сорин Бота бе обещано да стане председател на Агенцията за финансов надзор, където ще получава над 15 000 евро месечно.

Въпреки това председателите на опозиционните партии, внесли вота на недоверие, изразиха увереност, че той ще успее и правителството на Дънчила ще бъде свалено от власт.

Следвайте ни в социалните медии