Войната между Борисов и Радев се пренесе и в социалните мрежи

Конфликтът между Бойко Борисов и Румен Радев не е от вчера, със сигурност няма да приключи и скоро. Може би напрежението ще се засили и на фона на предстоящите избори догодина.

Докато Борисов се опита да се дистанцира от разрива в отношенията между Радев и главния прокурор Иван Гешев, президентът хвърли ръкавицата към правителството.

В нарочно публично изявление той Радев заяви, че оттегля подкрепата си от кабинета. Поседваха мигновени реакции от партийните лидери, членове на правителството, както и анализи на експертите, които наблюдават политическите процеси. В общи линии всички очертаха, че това е сблъсък на различни виждания за състоянието на държавата. Борисов и Радев са антиподи. Още със стъпването си на “Дондуков” 2 президентът прие ролята на коректив на управляващите. Настоява да говори от името на народа и да назовава проблемите.

Радев много напомня на Слави Трифонов, като често рисува апокалиптични картини. За разлика от него Борисов продължава да се заявява като човек на действието – ако има проблем, се търси решение. Докато виждаме Радев в статична поза да отправя обръщения към гражданите, то премиерът винаги се изявява на терен – на някое събитие или в повечето пъти на някоя инспекция.

Политолози коментират, че Радев се ползва с най-голяма подкрепа сред обществото и въпреки скандалите с изтеклите разговори, имиджът му не е накърнен. Борисов и правителството обаче напомнят, че те са избрани да управляват от народа и се ползват с доверието на мнозинството български граждани. Та съревнованието Радев-Борисов се пренесе и сред хората, стигна и до фейсбук.

Часове след изказването на Радев във фейсбук се заявиха хора, които го подкрепят. Лансира се и петиция с неговия лик за президентска република, подписана от над 5500 души. Отново със снимка на президента се разпространява и Подписка за свикване на референдум за президентска република. Мотивите към нея пък съвпадат с проблемите, изброени във вторник от Радев – “Отровиха въздуха, източиха язовирите, прогониха 2,5 милиона българи. Стига крадливи партии”.

На този фон има призив Аз подкрепям кабинета Борисов 3 със снимка на премиера и всички министри.

Следвайте ни в социалните медии