Внимание! Нова измама в популярно чат приложение!

За нова измама в популярното приложение за чат Вайбър, съобщават потребители, цитирани от NOVA.

Всичко започва със съобщение за огромна печалба. После измамниците подвеждат своята жертва да им прати личните си данни, както и информация за банкови сметки, под предлога, че това е необходимо за превеждане на спечелената сума. Зад съобщенията за фалшиви печалби се крият номера от Русия.

Мъж, пожелал да остане анонимен, разказва, че получил изненадващо съобщение във Вайбър от непознат номер.

„Казваше се, че аз съм спечелил годишната награда на Вайбър, която е в размер на 700 хил. щатски долара, че аз съм избран измежду всички номера на случаен принцип. Като прочетох, не можах да повярвам”, посочва потърпевшият.

Съобщението съдържа и сертификат, който още по-категорично показва, че именно неговият номер е късметлийският. А за да получи парите от печалбата – е оставен имейл, по който трябва да се свърже с централата на компанията в САЩ. Искат се и лични данни, за да се оформят документите около получаването на наградата. За да е всичко сигурно, получава и указания:

„Не трябва да съобщавам тази новина на никой друг, т.е. да не разгласявам никаква информация, за да не би заради съображения за сигурност да ме ограбят и т.н.”, разказва потърпевшият.

Следва ново съобщение. В него е посочен друг имейл – този път на Търговската банка на Тайланд. Тя трябва да издаде дебитна карта, в която да се преведат всички пари от наградата. За да получи специалната пратка до адреса си, печелившият трябва да плати спедиторска такса от 280 долара. В нея са включени разходите за транспорта и застраховка при загуба, кражба или повреда на картата. Човекът няма тези парите, но взима заем.

„В същото време ми изпратиха в прикачен файл документи, че митниците в Тайланд ми стопират пратката за това, че тези пари могат да се използват за трафик на хора, за изпиране на пари, за всякакви цели, които са извън рамките на закона”, обяснява мъжът.

За да освободи пратката и да докаже, че парите са законни, трябва да плати още две такси – едната към митницата, а другата към министерството на финансите на Тайланд. Общо 1480 долара.

Едва тогава потърпевшият започва да се съмнява, дали зад привидния късмет не се крие измама. Проверява кода на номера, от който идват съобщенията и той се оказва руски.

„Попаднах на много информация, дори в чужди сайтове – имаше много измамени”, разказва пострадалият от измамата.

Следвайте ни в социалните медии