Вижте няколко любопитни подробности, свързани с предстоящата Коледа

Броени дни остават до един от най-светлите празници – Коледа. Подаръци, вкусни сладки и много семеен уют – това са само част от нещата, които по традиция свързваме с отбелязването на Рождество Христово. В следващите редове може да се запознаете с няколко любопитни факта, свързани с празника.

Коледната коза в Гавле

Има страни, които могат да се похвалят с някои наистина странни коледни обичаи. Сред тях е Швеция. През 1966 г. на централния площад в град Гавле била издигната 13-метрова коза, направена от слама. В навечерието на Коледа вандали я подпалили и тя изгоряла напълно. Постепенно, това се превърнало в една необичайна традиция. И до днес местните жители продължават да издигат подобни сламени фигури, а подпалвачи се опитват да ги унищожат.

До миналата Коледа, въпросните кози са били подпалвани общо 37 пъти. Всъщност, подобни нападения са толкова често явление, че от 1988 г. букмейкърите приемат залози дали фигурата ще оцелее по време на празниците. Унищожаването на такава коза се счита за сериозно престъпление, като извършителят може да получи присъда от 3 месеца затвор и да трябва да плати солена глоба.

Зловещите помощници на Дядо Коледа

Всеизвестен факт е, че Дядо Коледа разполага с редица помощници, които имат съществен принос в приготвянето и раздаването на подаръците. Най-известните от тях са добрите и работливи елфи, но някои от приятелите на Добрия старец не са никак добронамерени. Едни от тях са Крампус. В страните от Централна Европа те са описвани като „полу-козели, полу-демони“. Задачата им е да наказват децата, които не са били послушни (понякога те дори ги отвличат). И до днес в много градове се провеждат традиционни коледни паради, в които участват хора, облечени като Крампус.

Във Франция пък е разпространена една още по-страховита легенда. Тя е свързана с Пер Футар, който раздава въглени на непослушните деца, а понякога ги бие с пръчка. Най-ранните сведения за този персонаж датират от 1150 г. Според тази история, Пер Футар убивал деца, разчленявал телата им и ги сварявал във варели. Когато свети Николай (считан за първообраза на Дядо Коледа) разбрал за злодеянията му, съживил децата и принудил Пер Футар да стане негов помощник.

Изкуствена или истинска елха?

Много хора са противници на масовото изсичане на дръвчета по Коледа и предпочитат изкуствените елхи, смятайки ги за по-екологични. Това не е точно така. Изследване от 2009 г. показа, че използването на изкуствено дърво в продължение на 6 години е свързано с повече въглеродни емисии от украсяването на истинско дръвче всяка година. Според учените, за да бъде една изкуствена елха наистина по-екологична, тя трябва да бъде използвана в продължение на поне 20 години.

Коледна песен от космоса

Jingle bells е една от най-популярните и обичани коледни песни. Но знаете ли, че тя е и първата музикална творба, изпълнена в космоса? На 16 декември 1965 г. астронавтите Уолтър Шира-младши и Томас Стафорд са на борда на „Джемини 6“ и се подготвят за завръщането си на Земята. Те решават да се пошегуват с наземния контрол и малко преди да навлязат в атмосферата съобщават, че са видели НЛО. Стафорд описва обекта като състоящ се от „един команден модул“ и „осем по-малки модула, движещи се пред него“. Астронавтът добавя, че пилотът на командния модул е облечен с червен костюм. След това двамата изсвирват популярната коледна мелодия с помощта на хармоника и звънчета, които са взели със себе си.

Астрономически разходи

Раздаването на подаръци е неделима част от коледните традиции. През последните години пазаруването по време на празничния сезон придоби невероятни размери. Само в САЩ миналата година бяха похарчени над един трилион долара (всяко домакинство е отделило средно по около 1500 долара). Не по-различна е ситуацията в Европа. Най-много пари харчат жителите на Великобритания – очакванията са, че тази година разходите ще надхвърлят 75 млрд. паунда. Статистиката е стряскаща и човек няма как да не се замисли дали Коледа постепенно не губи своето обаяние на светъл семеен празник и не се превръща в своеобразен триумф на консуматорския дух.

Следвайте ни в социалните медии