Вижте най-важните факти за импийчмънта на Тръмп

За първи път от повече от две десетилетия САЩ са тласнати към драмата на импийчмънта, тази включва отношенията на президента Доналд Тръмп с правителството на Украйна.

През последните два месеца процесът понякога беше объркващ и труден за проследяване.

Длъжностни лица от федералното правителство дадоха показания пред комисията по разузнаването на Камарата на представителите, докато конституционни експерти и юристи дадоха показания пред комисията по правосъдието, която ще реши дали процесът да продължи.

Но тъй като Конституцията не е конкретна по въпроса за пътя, който трябва да следва процесът по импийчмънт, а много хора с удоволствие разпространяват некоректна информация, за американците (и не само) процесът започна да става неразбираем.

Ето кои са най-често задаваните въпроси относно импийчмънта и техните отговори:

Защо президентът Тръмп е изправен пред импийчмънт?

Демократите от Камарата представиха във вторник два документа за импийчмънт срещу президента Тръмп заради отношенията му с Украйна, обвинявайки го в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, произтичащи от усилията му да осигури разследвания в Украйна срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън и предполагаема намеса в президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Свързано ли е обвинението за възпрепятстване на Конгреса с доклада Мюлер?

Не. Настоящото обвинение във възпрепятстване на Конгреса произтича от общата заповед на Белия дом, според която служителите от администрацията трябва да откажат, да сътрудничат на разследването за процедурата по импийчмънт.

Кога Тръмп може да бъде официално отстранен?

Правосъдната комисия първо ще дебатира и гласува по двата члена на импийчмънта, демократите имат мнозинство в комисията, така че е почти сигурно, че те ще минат. След това следващата седмица ще се проведе гласуване в Камарата. Ако някакви документи минат след гласуване с обикновено мнозинство, Доналд Тръмп ще стане третият президент на САЩ, свален от длъжност.

Какво се случва, ако Тръмп бъде отстранен?

Делото в Сената, председателствано от върховния съдия Джон Робъртс, вероятно ще започне малко след Нова година.

Може ли Тръмп да оспори някой аспект от процеса по импийчмънт във федералния съд?

Не. В Никсън срещу САЩ Върховният съд постанови, че импийчмънтът е политически въпрос и не може да бъде разрешен в съда.

Ако Тръмп бъде отстранен, позволено ли е той да управлява преди процеса в Сената?

В Конституцията няма нищо, което да ограничава правомощията на президента по време на периода между импийчмънт в Камарата и следването в Сената.

Импийчмънт е същото нещо като отстраняването от длъжност?

Не е. Импийчмънт в Камарата е подобно на наказателно обвинение, докато гласуването в Сената е необходимо за отстраняването. И Андрю Джонсън, който беше подложен на импийчмънт през 1868 г., и Бил Клинтън, чийто импийчмънт дойде през 1998 г., бяха оправдани от Сената. След това те довършиха мандатите си.

Трябва ли президент да е извършил престъпление, за да бъде подложен на импийчмънт?

Не. Импийчмънтът е политически, а не правен въпрос, като Конституцията казва, че импийнчмънтът може да бъде за „измяна, подкуп или други сериозни престъпления”.

Тръмп: Това е държавен преврат

Тръмп и Украйна: една ужасяваща параноя

Колко гласа са необходими за импийчмънт на президент?

218 – просто мнозинство в Камарата е всичко, което се изисква, така че половината от членовете, които гласуват плюс един. Настоящият състав на Камарата е 233 демократи, 197 републиканци и един независим – Джъстин Амаш от Мичиган, който напусна Републиканската партия през юли и подкрепя импийчмънта.

Ако има импийчмънт, колко гласове в Сената са необходими за отстраняването му от длъжност?

67 – необходимо е мнозинство от две трети от 100-членния състав за отстраняване на президент от поста му. Сегашният състав е 53 републиканци и 47 демократи, което означава, че 20 членове на републиканците трябва да гласуват против собствения си президент – нещо, което изглежда много малко вероятно да се случи.

Какво се случва, ако Тръмп бъде отстранен?

Вицепрезидентът Майк Пенс веднага би станал президент. Тогава Пенс ще определи кандидат, който да стане негов вицепрезидент. Съгласно 25-ата поправка се изисква гласуване с мнозинство и в двете камари на Конгреса, за да се потвърди номиниран вицепрезидент.

Може ли Тръмп отново да се кандидатира за президент, ако бъде отстранен от Сената?

Зависи. Конституцията гласи, че Сенатът може да гласува за отстраняване и за „дисквалификация за заемане и ползване на всяка длъжност, въпрос на чест, доверие или печалба в Съединените щати“. В историята на САЩ никога отстранен президент не се е кандидатирал отново. За да му бъде забранено отново да се кандидатира е нужно отделно гласуване в Сената, но ако такова няма или се провали, няма правна пречка отстраненият президент да се кандидатира отново.

Може ли Сенатът да гласува, да изпрати президентът в затвора?

Не. Това би изисквало отделен наказателен процес.

Какво казва Тръмп за всичко това?

Президентът многократно нарича импийчмънта „мръсна дума“ и според съобщенията се е разтревожил за петното, което ще остави върху наследството му. „Позор е”, каза Тръмп пред журналисти, след като бяха разкрити документи за импийчмънта. „За наша страна е позор. Това е измама и никога не бива да се позволява това да се случва отново”.

„Видяхте така наречените им документи за импийчмънт“, каза Тръмп. „Хората казват, че дори не са престъпление. Какво стана?”.

Следвайте ни в социалните медии