Вижте какво е “свръхпасивно пушене” и защо е опасно

Миризмата на застоял тютюн, свързана с влизане на пушач в помещение, може да крие здравни рискове, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Остатъци от тютюнев дим може да проникнат в проветрени помещения, след като са пренасяни чрез дрехите, кожата и косата на влизащи в тях индивиди, и по-късно бавно да се изпарят. До тези заключения са стигнали учени от Йейлския университет.

Останките от тютюнев дим, наречени “дим от трета ръка”, може да станат причина за “свръхпасивно пушене”. След като инсталирали усъвършенствани устройства за вземане на проби от въздуха във вентилационна шахта в киносалон в Германия, в който пушенето е забранено от 15 години, учените констатирали, че “димът от трета ръка” излага зрителите на “свръхпасивно пушене”, което се равнява на изпушването на между 1 и 10 цигари.

В разстояние на 4 дни нивата на 35 химични продукта, свързани с тютюна, се увеличавали, когато зрители влизали в киносалона. Ефектът бил особено голям при прожекции на филми за възрастни, като например “Заразно зло”. Според учените това може да се дължи на факта, че тези филми привличат по-възрастни зрители, за които има по-голяма вероятност да са били изложени на цигарен дим.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances, допълва БТА.

Следвайте ни в социалните медии