Васил Божков: Нямам пари, но имам приятели

Бил 2-3 седмици в затвор, но сега живеел свободно в апартамент и без охрана.

Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков живее свободен в апартамент под наем в Дубай. В интервю за Би Ти Ви той заяви в петък, че е готов да се върне в България, но в “подходящия момент”, когато делото срещу него влезе в съда, пише 24 часа.

Срещу Божков има 11 обвинения. Основните са, че от януари 2014 г. е ръководил престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни престъпления, пране на пари и търговия с влияние, опит за подкуп.

“Добре съм. Сега нямам пари и не разполагам с нищо, но имам доста богати приятели. Дават ми милион, 2, 5. Не са българи. От българите никой не смее да говори с мен”, заяви Божков. Твърди, че няма имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Задържали го в края на януари. В затвора “Ал Ахбар” бил 2-3 седмици.

Статутът му в Дубай е на резидент. С него там бил и мажоритарният акционер в “Левски” Георги Попов. От 2014 г. български граждани влизат в арабската федерация без визи. Чужденците с резидентска виза имат право на постоянно пребиваване от 1 до 3 г., могат да излизат от ОАЕ, но за не повече от 6 месеца.

“Нямах достъп до телефон, никаква комуникация с външния свят – и това беше специалното. Нямах затворнически номер, с една дума, не съществувах”, разказа Божков. Според него, когато в Дубай разбрали “какви са нещата наистина”, го освободили. Не му наложили ограничения. Нямал и охрана. Притеснявал се да се върне у нас, защото не знаел дали ще оцелее физически.

“България не е правова държава, управлява се от хунта в момента”, заяви Божков и отрече да е бил във връзки с шефове от комисията по хазарта.

“Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично, за което имам безброй доказателства. С комисията не съм имал контакт, той не е разрешавал. И при това положение къде е нарушението на закона? Излизат и казват: “Има тълкуване, няма тълкуване”. Законът не се тълкува, а се изпълнява. Тук уловката е в правилата на игрите. При едните правила данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние – друг”, каза Божков. Добави, че сметките на фирмата му са запорирани без влязъл в сила ревизионен акт.

“Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата? Запорите са от НАП, от Горанов. Какво иска да замете, какво иска да скрие? Попитайте го. Време е да си подаде оставката”, нападна премиера бизнесмена. (Позицията на Борисов виж в карето горе вдясно). Според него държавата с лека ръка се отказала от 500-те милиона, които “плащахме в бюджета, за да измислят несъществуващи 700 млн. или милиард” задължения. Освен срещу Борисов Божков се нахвърли директно и срещу прокуратурата, ДАНС и НАП, използвайки сравнения с “мутри и бухалки”.

“Прокуратурата няма да коментира твърдения на обвиняеми лица”, заяви говорителката на Иван Гешев Сийка Милева.

Разследваният бизнесмен припомни хронологията на приемането на закона за хазарта: на 29 октомври 2014 г. Георги Кадиев внася предложение за промяна, което на 19 ноември 2014 г. е отхвърлено. В закона “Кадиев” има разпоредба, която гласи, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер – 20% от събирането на такси и комисиони за участие. На 26 ноември Менда Стоянова внася същия закон, като разрешава с 20% от събираните такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри (Какво каза тя, виж долу). На 5 декември този закон е приет. След като изброи фактите, Божков призова главния прокурор Иван Гешев да ги разследва: “Ако не, значи е бухалка”.

В отговор на атаката Горанов припомни, че Божков дължи на държавата 700 млн. лв. от неплатени такси. (Виж цялата позиция на министъра в карето.) По този повод от фирмата на бизнесмена “Нове холдинг” по-късно заявиха, че подобно нещо може да установи само съдът.

Божков каза още, че близките му били невинни, а ги държали в ареста “като заложници”. Той обаче редовно се чувал със сина си. Бизнесменът отрече бившата поппевица ЛиЛана да е негово подставено лице.

Борисов: Горанов не е крил – много пъти се е виждал с Божков

“Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Това коментира пред “Сега” премиерът Бойко Борисов.

“Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент”, добави премиерът по повод думите на бизнесмена, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

“Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта”, коментира премиерът обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса.

Борисов категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. “Закона знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона… Всички вече са обвиняеми”, каза той.

Горанов: Не съм твърдял, че не го познавам

Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези, каза финансовият министър Владислав Горанов в парламента в отговор на обвиненията на бизнесмена.

“Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм се с него, и с Валентин Златев, и с Кирил Домусчиев – всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите. Независимо от опита за внушения аз нямам претенции към г-н Божков освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси”, каза още Горанов

И обясни, че се е виждал с Божков само по две теми – регулация на рекламата в хазарта и изравняване на режимите на онлайн хазарта с наземния. “Не нося вина, че негови служители заедно с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно закона, в резултат на което се дължат 700 млн. лв. Ако той е получил подобна “консултация” от мен да не плаща данъци, нека да го докаже и тогава аз ще понеса своята отговорност, не само политическа”, добави министърът.

Горанов призова Божков да плати дължимите данъци. Тогава щял да има моралното и нормативното основание да претендира пред комисията по хазарта продължаването на своя бизнес.

Следвайте ни в социалните медии