Борисов, Путин и Ердоган откриват “Турски поток” (Видео!)

Премиерът Бойко Борисов, президентите Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич дават старт на първото трасе на газопровода “Турски поток”. Дължината му е 180 км. Морската част е с дължина 910 км. Газът се подава от компресорната станция от руския град Анапа до Къйъкьой, където тръбите излизат на турския бряг. Капацитетът му е 15,75 милиарда кубически метра годишно. Същият капацитет е предвиден и за второто трасе – „Балкански поток“, който ще минава през България към Сърбия до Централна Европа. Очаква се то да бъде завършено до края на месец май.

Чрез “Турски поток” България ще получава природен газ от Русия през Турция и няма да използва пътищата за доставка през Украйна и Румъния. Постигнато е споразумение с руския концерн “Газпром” и в бъдеще руският газ ще бъде доставян до газов хъб на границата с Турция. Това ще спести на България транзитни такси в размер на 35 милиона евро годишно, които до този момент държавата е плащала на Румъния. По този начин цената на газа в България би могла да се понижи с 5 процента. Според плановете, газопроводът ще доставя около 2,9 милиарда кубически метра газ годишно в България, което ще покрива почти изцяло нуждите на страната.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с Владимир Путин, като заяви, че руският президент вероятно не е разбрал, но страната ни не закъснява в изграждането на своята част от газовата връзка.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2642465092648211/

Борисов представи пред Путин точно колко километра тръби са положени.

Следвайте ни в социалните медии