Болни от коронавирус пият парацетамол преди да кацнат у нас

Болни от COVID-19 пият антипиретици (парацетамол, ибупрофен) преди да кацнат в България от чужбина, стана ясно от пресконференцията на НОЩ. Скандалната новина дойде от шефа на РЗИ в София д-р Данчо Пенчев.

Той разкри, че преди дни на аерогарата в София са кацнали двама души, чиято телесна температура била 34 градуса, засечена от термокамерите. След като ги изолирали за 1 час, тя скочила до типичните за голям процент от коронавирусните носители 38 градуса. След това се е наложила спешно организиране на механизма за действие, за да бъдат те откарани в болница.

“Как можем да знаем дали някой не пие антипиретици, преди да кацне на летището?”, попита реторично д-р Пенчев заради въпрос на репортер как се допускат болни да се разхождат из страната след прибирането им в България.

По повод болната от хасковското село гурбетчийка от Нидерландия, д-р Пенчев разкри още, че тя е била привикана от граничния контрол, но е отказала да изчака епидемиологичното проучване и преглед. Наложило се е специалистите на летище “София” да я гонят из багажното отделение след като е отказала да постъпи в болница. Нещо повече – тя не е съобщила сама за състоянието си и го е прикрила, а други двама пасажери от същия полет са информирали властите при кацането на аероплана.

По време на пресконференцията на НОЩ стана ясно още, че лични предпазни средства, включително костюми, са осигурени за всички медицински лица от Спешната помощ и твърденията за ограничени запаси не са верни. На въпроса защо по телефона се решава кой спешен екип да се облече в “скафандър”, главният санитарен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че не може да се очаква за сигнал за счупен крак медиците да слагат костюмите, но задължително носят маска, ръкавици и очила. И покани журналиста да провери заедно с него състоянието на екипите, дезинфекцията на линейките и окомплектоването на лекарите.

“Само в София на ден отиват по 250 костюма”, разкри доц. Кунчев.

Следвайте ни в социалните медии