Бойко Борисов свиква извънредно заседание

Министър-председателят Бойко Борисов свиква на 25 февруари извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19, съобщава правителствената пресслужба.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет щели да бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

Общоевропейско решение за мерки срещу смъртоносния коронавирус от Китай поиска премиерът Борисов на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон. „Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме“, отбеляза Борисов.

Отрицателни са резултатите за коронавирус на починалия в Банско британски гражданин от китайски произход, съобщи в същото време във Варна здравният министър Кирил Ананиев. Изявлението му бе по повод смърт на мъж, роден в Китай, в Спешния център в курорта. Туристът издъхна през уикенда.

“Той от няколко години живее във Великобритания. Последно е ходил в Китай през 2018 г., което показва, че той е бил там много, много преди да се появи новия коронавирус 2019. Данните, които имаме, че той има прекаран инфаркт в миналото. Това, което имам като информация, че минути или час преди да почине, той е бил в спортния център в хотела повече от 2-3 часа, като по-голямата част от времето е бил в сауната. А знаете, че за хората, които имат сърдечни заболявания, такива големи натоварвания са много опасни”, поясни Ананиев.

Протоколът от аутопсията трябва да бъде готов днес. “Но първите изводи на медицинския екип на болницата говорят за нов инфаркт”, заяви Ананиев.

Министърът коментира и охранителните мерки, които предприема държавата за предотвратяване на заразата: “Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени, и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура – над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения”.

Следвайте ни в социалните медии