Бог да пази България!

На тези избори не победи никой от политиците. Победиха апатията, алчността, завистта и тъпоумието. Всички вкупом загубихме.

Защото и тези, които взеха по 50-100 лева на глас и си решиха битието за седмица, и тези, които предпочетоха в кварталната кръчма да си пият бирата, утре ще се чудят защо животът им продължава да е на дъното. И администрацията ще продължава да трепери при всяка незаконна заповед, при всеки избор и при всяко неподчинение на заповед на спуснатия от парашут началник.

Видяхме и нещо друго. Народът не припозна своята опозиция, на която да гласува доверие. И бих посочила големият виновник за срива в БСП – Станишев, Гергов и подобните им олигарси, които бойкотираха отвътре левицата. Защото няма човек, който да повярва на БСП при наличието на Станишев в листата. Това е истината и БСП трябва да я приеме и да се отърве от тези, които я водят към катастрофа.

Другото, което стана ясно е, че няма и ярко изразен водач. Нито един човек от опозицията /не само от БСП, а от всички наистина опозиционни партии/, не се прояви, не „блесна“, не успя да поведе народът и да му даде надежда. Когато БСП посочи Радев, хората повярваха не на БСП, а на личността Румен Радев. И не сбъркаха. Аз вярвам на инстинкта на хората.

Това, което ни предстои – след като не става с доброто, ще се обръща палачинката. Трябва да се работи за пълна, кардинална промяна в политическата система. Опозицията да си извади главата от пясъка и да реши вътрешните си проблеми, дори ще го кажа направо – да изгони вътрешните си врагове, които работят в полза на ГЕРБ и мафията. Да потърси личности – хора, които хората да припознаят като свои представители. Хора като Иво Христов, като Велизар Енчев. Бих добавила и Елена Йончева, но въпреки безспорните й качества, също така безспорно е, че хората извън БСП няма да забравят връзката й със Станишев.

Заложете на личности, а не на удобството. За да ви припознае народа. Защото днес, въпреки недоволството, много хора не гласуваха, защото смятаха всичките политици за еднакви, защото никой не предизвика в тях надеждата за промяна.

И сега е време да започваме. Грешките не трябва да се повтарят. Народът трябва да намери своите политици, своите Орбан, Салвини….хора, които да го поведат напред. Защото мафията не е вечна. И винаги се намира някой Джовани Фалконе. И винаги се намира Левски, и Ботев, и полк. Дрангов. Народът ни е доказал, че когато има водачи, се бори за свободата си.

Бог да пази България!

Елена Гунчева

Следвайте ни в социалните медии