Бащата на Грета Тунберг иска да спаси дъщеря си, а не климата

Беше ползотворна, но и бурна година за Грета Тунберг: активистката за защита на климата събра хиляди млади хора по целия свят, произнесе страстна реч по време на срещата на ООН и получи куп индивидуални награди.

Бащата на Грета Тунберг разказа как дъщеря му е станала борец за спасяването на планетата, каквато е сега. Пред Би Би Си (BBC) актьорът Сванте Тунберг заяви, че Грета е страдала от депресия в продължение на „три или четири години”, преди да започне да пропуска часовете в училище в петък, за да протестира срещу изменението на климата през 2018 г.

Той каза, че поради депресията, Грета спряла да говори, да ходи на училище, а когато спряла да се храни, това било „абсолютния кошмар за един родител”.

Сванте започнал да прекарва повече време с Грета и по-малката ѝ сестра Беата в дома им в Швеция. 14-годишната Беата е диагностицирана с хиперактивност с дефицит на вниманието, синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство. Тя вече е борец за феминистката кауза и амбициозна певица. Грета има и Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство, но тя посочи аутизма си като „свръхсила”, а не като тежест.

Съпругата на Сванте, известната оперна певица Малена Ерман, анулира договорите си, за да може да бъде заедно с останалата част от семейството, каза той.

Когато започнали да разглеждат въпроса за изменението на климата, Грета развила интерес към решаването на проблема. Сванте Тунберг разказа, че е нарекла родителите си „огромни лицемери“ за това, че не вземат достатъчно сериозно проблема с климата. „Грета каза: „Чии човешки права защитавате, след като не приемаме сериозно този проблем с климата”, обясни бащата. Сванте Тунберг казва, че Грета получила „енергия” от промените, които направили родителите ѝ, за да започнат да живеят по екологично – майка ѝ е решила да не пътува със самолет, а баща ѝ станал веган.

Той придружаваше Грета на нейните трансатлантически пътешествия, но каза, че няма да има нужда да го прави, тъй като на 17 януари тя навършва 17 години. „Направих всички тези неща, знаех че е правилно да ги направя, но не го направих, за да спася климата, направих го, за да спася детето си”, категоричен е той. „Имам две дъщери и ако трябва да съм честен, те са всичко, което има значение за мен. Просто искам те да са щастливи”, откровен е Сванте Тунберг.

Той каза още, че Грета се е „променила” и е станала „много щастлива” в резултат на превръщането ѝ в екоактивист. „Мислите си, че не е обикновено дете, защото сега тя е специална и е много известна. Но за мен тя сега е обикновено дете – танцува наоколо, смее се много, много се забавляваме”, обяснява бащата.

Въпреки благоприятното отразяване в медиите и признанията на западните политици и културни дейци, Грета не успя да спечели всеобщо признание, тъй като мнозина я нарекоха жертва на насилие над деца или предположиха, че тя е манипулирана.

Следвайте ни в социалните медии