Албания забранява строителството в крайбрежните зони

В крайбрежните зони, които имат стратегическо значение за развитието на туризма, 65% от територията ще се задели за изграждане на хотели и 35% за вилни и жилищни имоти. Решението е на Агенцията за развитието на териториите и на законодателно ниво въвежда мораториум върху издаването на разрешителни за строителството на многоетажни сгради на брега. Целта е да се поддържа не само сезонният, но и целогодишният туризъм.

Албания разполага с всички фактори да се превърне във важна туристическа дестинации в Европа. Само за четири от студените месеци държавата е посетена от над 1 милион туристи.

„Взетото решение е неоспорим плюс за тези, които вече разполагат с имоти по крайбрежието. В същото време това е шанс за чуждестранните купувачи, които биха желали изгодно да инвестират във ваканционни имоти. Но те трябва да побързат. Забраната за ново строителство ще е основният фактор за ръст на цените на вече съществуващите имоти, които са обект на продажба в средносрочен план”, коментира брокерът Таня Балиу от агенция Albania Servise.

Подобна тенденция на поскъпване вече се наблюдава по крайбрежието на Йонийско море, където последните две години има дефицит на жилища с площ между 40 и 65 кв.м на първа и втора линия и то на вторичния пазар. „Компактните студиа и двустайните апартаменти на албанската Ривиера се изкупуват още в момента им на обявяване и то на цени високи за местния пазар – 850-1100 EUR/кв.м. Този ценови таван ще бъде пробит още през тази година”, прогнозира Балиу.

На адриатическото крайбрежие на страната все още може да се купи на цени между 550 и 850 EUR/кв.м. Там крайбрежието е по-дълго и изборът на жилища е по-голям. Но и тук най-вероятно това ще е последното лято , през което ваканционен апартамент с две стаи на 10-тина метра от морето ще може да се купи срещу 25 000-35 000 EUR.

Следвайте ни в социалните медии