Японски експерти се опасяват от нова вълна на коронавируса

Болниците в Япония връщат все повече пациенти, докато страната се бори с разрастващата се зараза от коронавирус, а системата за спешна помощ не издържа, предаде Асошиейтед прес.

Съобщава се, че наскоро линейка, транспортираща мъж с висока температура и затруднено дишане, била отпратена от 80 болници и принудена часове наред да търси болнично заведение в центъра на Токио, което да приеме болния. Друг мъж с висока температура най-сетне успял да влезе в болница, след като парамедиците безуспешно разговаряли с 40 клиники.

Две японски медицински асоциации съобщават, че спешните отделения в болниците отказват да лекуват хора, включително постъпващи след получаване на удар, с инфаркти и външни наранявания.

Първоначално изглеждаше, че Япония успява да контролира разпржстранението на заразата като проследяваше клъстъри на инфекция на определени места, обикновено закрити обекти като клубове, гимнастичеки салони и други зали. Но разпространението на вируса надхвърли този подход и повечето случаи сега се непроследими.

Заразата извади на показ слабостите в здравеопазването в Япония, която дълго беше хвалена за високото качество на здравното осигуряване и разумните цени.

Освен общото нежелание да се съблюдава социалното дистанциране, ексертите обвиняват правителството в некомпетентност и изтъкват повсеместния недостиг на предпазни средства и оборудване, нужни на медиците, за да вършат работата си.

В Япония няма достатъчно болнични легла, медицински работници и оборудване. Принудителното хоспитализиране на всеки, който е носител на вируса, дори на тези с леки симптоми, претовари болниците, а медицинският персонал стана недостатъчен.

Рухването на спешната медицина вече се случи, предшественик на цялостното рухване на медицината, обявиха двете медицински асоциации в съвместно изявление. Авторите изтъкват, че няма достатъчно защитни гащеризони, маски и шлемове, което повишава риска за медицинския персонал и допълнително затруднява лечението на болни от COVID-19.

През март е имало 931 случаи на линейки, връщани от повече от пет болници или обикаляли повече от 20 минути, за да стигнат до спешно отделение. В същия период на миналата година тези случаи са били 700.

През първите 11 дни на април тези случаи скочиха до 830, съобщи противопожарната служба в Токио.

Новите случаи в Токио рязко се увеличиха в края на март, ден след като олимпийските игри бяха отложени с еднагодина.

С около 10 000 заразени и 170 починали положението в Япония не е така тежко като в град Ню Йорк, където починаха над 10 000 души, или Италия с над 21 000 жертви, според американския университет “Джонс Хопкинс”.

Опасенията обаче са, че положението може да стане много по-лошо. В четвъртък синдикатът на медицинските работници настоя правителството да им отпусне добавки за високорисков труд и да ги снабди със защитно облекло.

В момента медиците използват повторно маски и сами си правят шлемове.

Правителствена работна група предупреди, че при най-лошия сценарий, ще умрат над 400 000 души заради недостиг на респиратори и друга апаратура за итензивните отделения.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че правителството е осигурило 15 000 аспиратори и получава подкрепа от “Сони” и “Тойота” за допълнителни бройки.

Японските болници не разполагат и с достатъчно интензивни отделения. Експерти посочват, че 10-процентната смъртност в Италия, сравнена с 1 процент в Германия, отчасти се дължи на недостига на интензивни отделения на Апенините.

Следвайте ни в социалните медии