Юрист: Около 2-3 стотинки е печалбата на една бензиностанция!

Около 2-3 стотинки е печалбата на една бензиностанция. Това каза Светослав Бенчев, юрист в Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, на конференция днес в София, посветена на проблемите на нефтените и газови пазари.

„Компанията може да спечели 6 на литър, ако клиентът не си вземе отстъпката. Това е огромната печалба, която всъщност прави една бензиностанция“, добави Бенчев.

Доставната цена на литър дизелово гориво на дребно е около 43 процента, посочи юристът от БПГА. Той уточни, че в тази цена е включена суровината, производството, запасите по Закона за запасите, както и логистиката до склада. Акцизът е 30 процента, 17 процента е ДДС.

„Т.е. 90 от цената не включва разходите за търговеца на дребно“, каза още Светослав Бенчев.

Той допълни, че ако бъде приета идеята да бъде издаван касов бон, клиентът ще вижда именно това. На бележката обаче няма да се видят разходите. А те са 1 процент режийните до обекта, 3 процента заплати, 2 процента амортизации, 3 процента режийни и 1 процент печалба. Затова Бенчев не вижда смисъл всичко това да бъде обявено на бележката, защото то е ясно.

Светослав Бенчев отбеляза, че трендът на цените на горивата на дизела в България и Европа е един и същ. Каквито са цените на горивата в България, такива са и в другите страни от Европейския съюз, увери той.

„Нито цените ни се повишават по-рано, нито спадат по-късно“, изтъкна юристът на БПГА.