Щъркел се е забил в самолет, излитащ от летище Бургас

Щъркел се е забил в самолет, излитащ от летище Бургас и пътуващ за Виена през Варна.

Инцидентът е станал тази сутрин, като след удара летателната машина е кацнала успешно на аеропорта в Морската столица със сериозни щети по носа, съобщава Дарик.

На борда на злополучния самолет е имало 187 души, включително и екипаж, които са невредими и към момента са настанени в хотел. Полетът, който днес е трябвало да пристигне във Виена, е отложен.

Птици всъщност доста често се удрят в самолети. Това се случва хиляди пъти годишно и в авиосредите е познато като „птичи удар”. За щастие повечето от тези инциденти не представляват опасност за машините и често нанасят само повърхностни щети върху фюселажа. Не е обаче невъзможно по-голяма птица да бъде засмукана от един от двигателите. Тогава реално опасност за летателните апарати има и тя не е за подценяване.

По проучване на щатската Федерална авиационна администрация птичите удари нанасят щети за 400 млн. долара годишно и са директа причина за общо над 200 смъртни случая по света от 1988 г. насам.

Най-тежкият такъв инцидент пък се е случил на 4 октомври 1960 г., когато самолет L-188 Electra, е преминал директно през ято птици при излитане и всичките му 4 двигателя са били повредени.

Аеропланът се е разбил в залива на Бостън минути след това, като при удара са загинали 62-ма от общо 72-мата пасажери.

Следвайте ни в социалните медии