Ще стане ли минималната заплата 760 лева?

Европейската комисия твърди, че 110 милиона европейци са заплашени да не могат да получават минимални средства за живот. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Невъзможно е да се въведе единна европейска минимална заплата. Говорим за това да има ясен единен механизъм, така че миниалните доходи да са достатъчни за живот, добави той.

Проблемите от въвеждането на този механизъм са, че може да се стигне до увеличаване на безработицата. Нека да видим какво ще е окончателното предложение и как ще се отрази то на местните специфики, заяви Радев.

Той отбеляза, че ако се приеме първоначалното предложение, минималната заплата у нас би се увеличила със 150 лева до 760 лева.

Механизмите могат да бъдат различни. Тепърва започват подобни стъпки, коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Като социалисти считаме, че това е една форма на защита на европейския работник. Ние искаме минималната заплата да бъде 60% от средната заплата. На работника трябва да му се даде възможност за справедлив труд, който да му даде възможност да живее достойно. Това е и възможност сивата икономика да изчезне, защото тези доходи ще излязат на светло, посочи социалистът.

Нека да отворим дебата на национално ниво и да се чуят всички гледни точки – и на правителството, и на работодателите, и на синдикатите, отбеляза евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Али. Трябва да търсим баланса, защото разходите за труд са компонента от конкурентоспособността на бизнеса. Има риск да се увеличи и безработицата. Идеята е не да се караме колко да бъде минималната работна заплата, а да защитим работниците така, че да имаме напредваща икономика, допълни тя.

Още статии в тази категория