Ще скочат ли цените на бензина и дизела?!

Темата за цените на горивата винаги е актуална. Въпросът дали ще има поскъпване на бензина и дизела в България е основен акцент в интервюто ни с министъра на икономиката Емил Караниколов. Във вторник публикувахме първата част от разговора с г-н Караниколов за инвестициите, скока на цените на електричеството за бизнеса и индустриалните зони. Вижте как министър Караниколов обясни ситуацията с бензина и дизела пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

– Министър Караниколов, затегна ли се достатъчно контрола върху бензина и дизела след приемането на Закона за горивата?

– Както знаете този закон беше приет, но влизането на наредбата ще стане факт на 28 юли т.г. Тъй като датата се пада в неделя, то това реално ще стане на следващия ден – понеделник.

Обобщили сме всички искания на този бранш, някои от които драстично се различаваха. Някои от предложенията са приети, други – не.

Предстои в четвъртък (утре) на среща да бъдат поканени представителите на бранша, на която ще бъдат запознати с решенията на администрацията по отношение на това кои искания са приети за коректни. Исканията ще бъдат обсъдени още веднъж, след което ще бъдат направени предложения пред Министерския съвет евентуално за изменение, така че да бъде създадена по-конкурентна среда в текстовете, което беше заключение на Комисията за защита на конкуренцията.

– Могат ли да бъдат спокойни в петролния бранш, че държавата ще им обърне сериозно внимание?

– Това, което искам да кажа на всички е, че дори наредбата да влезе в сила на 29 юли, след това има 3-месечен срок, в който те ще могат да се преведат в необходимия ред, съгласно закона. Т.е. ние имаме време всички предложения да бъдат разгледани в Народното събрание и да бъдат приети тези, по които има компромис, а те не са малко.

– Има ли опасност цените на горивата да тръгнат нагоре, така както се случи с електроенергията?

– За съжаление по отношение на горивата, България не е производител и нашата държава се влияе от външния пазар.

Ако на големите пазари паради някакви търговски отношения или кризи цената на горивата се вдигне, то това ще се случи и в България. Ако съответно няма кризи, то цената ще остане балансирана. Но не можем да предвидим кризите и пазара в световен мащаб.

Търсенето и производството на горива са сред основните фактори, които влияят върху пазара.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ / БЛИЦ

Следвайте ни в социалните медии