Ще бъдат ли отворени плажовете това лято?

Министерството на туризма трескаво мисли как да спаси от пълен провал тазгодишния летен сезон.

В готвения арсенал за противодействие на коронакризата МТ влиза мобилно приложение, което ще показва на кой плаж има свободни шезлонги и чадъри. Освен това се обсъжда временен мораториум върху таксите, които концесионерите на пясъчната ивица плащат, а в замяна плажните съоръжения да са без пари за курортистите. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова по БНТ, предава вестник СЕГА. Но въпросът на въпросите сега е дали изобщо Черноморието ще посреща плажуващи това лято. Самата Ангелкова няколко пъти признава, че се надява на отхлабване на ограниченията, така че да има поне “късен сезон” – т.е. туризмът да живне през август.

В момента се разработва електронно приложение, което ще позволява на курортистите да проверяват къде има свободни чадъри и шезлонги, какви са хигиенните условия на плажа и т.н Това се прави с цел да се минимизират щетите от евентуална втора вълна на коронавируса, поясни Ангелкова.

Друга идея в процес на обмисляне е държавата да даде гратис на стопаните на плажовете и това лято да не им събира концесионна такса, в замяна на жеста те да не събират такса “сянка” и да не натрапват платени шезлонги на гостите.

В подкрепа на летния туризъм – в посока пестене на разходи, е предложението спасителните постове по брега да се разредят и спасителите да са разстояние не 100, а 150 метра.

Междувременно никнат и други “мерки” за реанимация на туризма – някои разумни, други съвсем екзотични. Асоциацията на индустриалния капитал иска да се улесни достъпът на чужденци от страни извън ЕС – най-вече на руснаци, и визи да им се издават по бързата писта – на място при пристигането им в България.

Шефката на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова отива по-далече – тя настоява визовите режими направо да бъдат отменени, за да не фалират българските курорти без клиенти.

От съюза на хотелиерите в “Златни пясъци” пък смятат, че държавата трябва да помогне на бранша, като задължи администрацията да почива по българското Черноморие. Става дума за 50 000 чиновници и техните семейства – ако всеки получи ваучер за почивка в наш курорт, ще ни помогне да преодолеем кризата, свързана с коронавируса, твърдят хотелиерите.

Въпросът обаче е дали заплахата от COVID-19 ще бъде достатъчно намалена, за да бъдат отворени плажовете това лято.

Следвайте ни в социалните медии