Цената на златото достигна седемгодишен връх

Цената на златото достигна седемгодишен връх, след като страховете относно настъпващия в цял свят коронавирус накараха инвеститорите да търсят по-сигурно място за своите пари, предадоха световните агенции.

Стойността се изкачи с повече от 2 процента до нива, каквито не са виждани от февруари 2013 г. Априлските фючърси на благородния метал на нюйоркската борса Комекс (Comex) поскъпнаха с 2.5 на сто до 1690.2 долара за тройунция. Максимално достиганата цена на златото е 1691.7 долара за тройунция.

Междувременно стоковите пазари в Европа отвориха с по-ниски стойности, като лондонският индекс FTSE 100 падна с над 3 процента в ранната търговия.

В Милано основният индекс беше дори по-зле със спад от 4 процента, В Италия вече са установени пет смъртни случая от коронавирус и правителството обяви драстични мерки като ограничаване на достъпа до няколко малки града.

Франкфуртският индекс Dax и парижкият Paris Cac-40 се понижиха с над 3 процента.

Силно засегнати са и авиокомпаниите и туристическите фирми, към чиито проблеми заради болестта се прибави и пясъчна буря на Канарските острови, която също даде своя принос към спада на цените на техните акции.

Силно потърпевши са собствениците на “ИйзиДжет” и “Бритиш Еъруейз”.

В понеделник паднаха и цените на петрола с повече от 3 процента, заради притустненията за доставките в Китай. Сортът Брент поевтиня до 56.57 долара за барел.

Следвайте ни в социалните медии