Франция предупреждава: Скоро няма да се върнем към нормалния си живот

Французите няма да се върнат веднага, а вероятно не и за дълго време, към живота преди кризата с коронавируса, предупреди вчера френският премиер Едуар Филип, цитиран от Франс прес.

Епидемията във Франция продължава да бележи тенденция към спад, с 395 жертви за последните 24 часа и общо 19 718 смъртни случая. Въпреки това “не сме излезли от здравната криза”, предупреди премиерът. “Ще трябва да се научим да живеем с вируса”, добави Едуар Филип.

За момента французите не са имунизирани, няма общоприето лечение за Ковид-19 и не се очаква създаването на ваксина преди средата на следващата година. Ежедневния живот на 67 милиона французи ще продължи да бъде засегнат от кризата, предупреди той, като описа основните принципи на постепенното излизане от изолация, започвайки от 11 май.

Здравната криза ще доведе и до икономически последствия. “През 2020 г. националното богатство ще намалее, а ръстът ще бъде около минус 8 на сто от БВП”, уточни Филип, цитиран от ТАСС.

Като част от облекчаването на мерките за изолация ще бъдат разрешени посещения на домовете за възрастни, съобщи здравният министър Оливие Веран, цитиран от ДПА. Физическият контакт обаче ще продължи да бъде забранен и броят на посетителите ще бъде ограничен до двама.

Общо в Европа са регистрирани над 1 милиона потвърдени случая на заразяване с Ковид-19 и близо 100 000 смъртни случая. Най-много са заразените в Испания, а най-голям е броят на смъртните случаи в Италия, съобщи Европейският център за контрол на заразните заболявания, цитиран от Асошиейтед прес.

Следвайте ни в социалните медии