Фрагменти от руска ракета са паднали върху детската болница в Киев, съобщи военното управление

Няколко фрагмента от ракети са паднали на територията на детска болница в район Оболонски в Киев в петък сутринта, според военната администрация на града.

“Информацията за жертви и щети се изяснява”, каза Сергей Попко, ръководител на военната администрация в Киев.

Кметът Виталий Кличко каза, че никой не е пострадал в болницата. Ракетни отломки също повредиха покрива на къща и паднаха върху комплекс от селски къщи в северния столичен квартал Оболон, каза той.

„Трябва да благодарим на нашите сили за противовъздушна отбрана за свалянето на ракетите“, каза по телевизията Михайло Шаманов, градски служител, малко след удара.

Съобщава се също за експлозии в западния регион на Хмелницки, където служители казаха, че противовъздушната отбрана работи. Няма незабавни съобщения за щети или жертви от района.

Властите издадоха общонационална въздушна тревога преди нападението, а наблюдателите на социалните медии съобщиха, че няколко руски военни самолета, които носят ракети с голям обсег, са излетели от руски въздушни бази.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е изстреляла хиперзвукови ракети “Кинжал” в района на Киев, докато градските власти потвърдиха, че противовъздушната отбрана на столицата работи.

Свидетели в центъра на града казаха, че са чули две силни експлозии, но не могат да кажат откъде идват.

“Експлозии в града. Стойте в укрития!” Кличко написа в приложението за съобщения Telegram.

Западът достави сложни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да помогне да се защити от редовни вълни от руски ракетни и безпилотни удари.

Тази въздушна отбрана позволи на Киев да отблъсне цялата тежест на въздушните удари на Русия през последните месеци, но други райони на Украйна, страна, двойно по-голяма от Италия, са по-слабо защитени.

Русия е нанасяла удари по украински градове далеч от фронтовите линии през цялата си война, често удряйки цивилни цели. Москва отрича умишлено да е атакувала цивилни.

Следвайте ни в социалните медии