fbpx

Филипините съобщиха за първите си случаи на африканска чума!

В понеделник от Филипините съобщиха за първите си случаи на африканска чума по свинете, превръщайки се в поредната страна, засегната от болестта, която покоси прасета в Европа и Азия и повиши цените на свинско месо в световен мащаб.

Вирусът не е вреден за хората, но причинява хеморагична треска при прасетата, която почти винаги завършва със смърт. Няма антидот или ваксина и единственият известен метод за предотвратяване на разпространението на болестта е масово избиване на засегнатия добитък.

Заразени прасета са открити в два града в близост до филипинската столица Манила и властите са изолирали над 7000 прасета в радиус от един километър, заяви министърът на земеделието Уилям Дар, цитиран от световните агенции. Той каза, че нацията не е изправена пред епидемия и призова филипинците да продължат да ядат свинско месо, което е важна позиция на пазара и представлява 60 процента от консумацията на месо във Филипините.

Азиатската държава е осмият по големина в света производител на свинско месо, а свиневъдната ѝ промишленост се изчислява на 260 милиарда песо (5 милиарда долара), сочат данни на Земеделското ведомство, припомня БГНЕС.

Дар заяви, че 14 от 20 проби, изпратени в лаборатория във Великобритания, показват положителен тест за африканска чума по свинете, но ще отнеме още една седмица, за да се потвърди колко се е разпространила болестта.Властите подозират, че случаите на чума по свинете произтичат от отглеждане на свине в задния двор, където прасетата се хранят с помия от остатъци от храна от хотели и ресторанти.Според Манила вирусът може да бъде проследен и до контрабандно замразено месо и връщащите се от чужбина филипински работници, които са носели със себе си заразени месни продукти.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x