Фандъкова успокои, че водата ще стигне и за София, и за Перник

Направен е успешен тест за доставяне на 300 л в секунда повече вода по водопроводното трасе, така че да има вода и за София, и за Перник. Това стана ясно по време на публична проверка от столичния кмет Йорданка Фандъкова на пречиствателната станция в Бистрица.

В контролния пункт на Софийска вода се получава информация за нивото на язовирите и се управлява водопроводната система. Водата, която трябва да стигне до чешмите на перничани, трябва да дойде от Рила чрез така наречените събирателни деривации “Грънчар” и “Манастирски”, съобщи bTV. Тези водосборища могат да бъдат включени както към язовир ”Белмекен”, така и към язовир “Бели Искър”.

Миналата седмица кметът на София заяви, че е нормално да помогнем на Перник, понеже нито една община не е застрахована. Тогава тя поясни, че условието е Столична община да има възможност за спиране на водоподаването, ако се появи риск за софиянци.

Безпрецедентна водна криза застигна миньорския град и региона, след като стана ясно, че язовир ”Студена” е пресушен. През уикенда перничани излязоха на протест заради водния режим, който продължава втори месец.

Припомняме, че Столичният общински съвет ще разглежда утре евентуално разрешение от язовир “Белмекен” през язовир “Бели Искър” да достига вода до Перник.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via