Учени успяха да елиминираха ХИВ от ДНК-то на мишки, има надежда

Учени от медицинските университети в Темпъл и Небраска успяха да елиминират вируса ХИВ от ДНК-то на мишки, предаде Си Ен Ен, цитирайки проучване, публикувано в “Нейчър Къмюникейшънс”.

Според медиците това е огромен шанс да бъде разработено лекарство, което да излекува близо 37 млн. души по цял свят, които носят опасния вирус причина за СПИН.

До момента лечението на ХИВ единствено потискаше клетките и спираше тяхното размножаване, но не ги премахваше напълно. Т.нар. антиретровирална терапия (АРТ) би могла да спре разпространението на ХИВ между сексуални партньори, сочи друго изследване от май месец тази година.
Учените от Темпъл и Небраска използвали нов метод на лечение върху “хуманизирани мишки” – специално създадени гризачи, които произвеждат човешките Т клетки, податливи на ХИВ.

Новото лечение е наречено LASER-ART и е с по-бавно и продължително въвеждане на АРТ терапията в организма, за да спрат клетките от размножаване.

След това учените използвали технология за генетично подобрение наречена CRISPR-Cas9, с която успели да елиминират напълно заразените клетки в девет от 23 болни мишки.

Процесът на практика успява да “изчисти” сегментите с ХИВ от генома на гризачите и премахва хромозомата за ХИВ.

За да разработят новия лек, учените подходили към вируса като към генетично заболяване. Веднъж заразен с ХИВ, ДНК-то на неговия приемник се променя и болестта става част от генома му.

Според учените има още много време докато това лечение стане достъпно за хората, но резултатите показват, че болестта може да бъде елиминирана напълно.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via