Учени откриха, че бактерията причиняваща проказа е способна да регенерира органи

Бактериите на проказата може би крият тайната за безопасно възстановяване и регенериране на тялото, твърдят изследователи от Университета в Единбург.

Експерименти с животни са разкрили забележителната способност на бактериите да удвояват размера на черния дроб чрез стимулиране на здравословния му растеж.

Това е “подъл егоистичен акт”, който всъщност дава на бактериите повече тъкан, която те могат да заразят.

Но разбирането на този процес може да доведе до нови терапии, противопоставящи се на възрастта, казват учените.

„Биологична алхимия“

Проказата причинява увреждане, когато инфектира нервите, кожата и очите. През цялата история на човечеството заразените с тази болест са били отбягвани и изолирани.

Но бактерията, която го причинява, Mycobacterium leprae , има други, необичайни свойства, включително способността да извършва ” биологична алхимия “, превръщайки един вид телесна тъкан в друга.

Така че изследователите се обръщат към единствените други животни, които могат да хванат болестта – броненосците.

Броненосецът е единственият известен гостоприемник на бактерията на проказата

Експериментите, проведени в САЩ, показаха, че инфекцията се насочва към черния дроб на бронираните животни и го използва органа, за да го “препрограмира” за собствените си цели.

„Беше напълно неочаквано“, каза проф. Анура Рамбуккана от Центъра за регенеративна медицина на Университета в Единбург.

Резултатите, публикувани в Cell Reports Medicine , показват, че черният дроб е почти удвоен по размер.

Може да очаквате такъв растеж да е дефектен или дори раков – но подробният анализ показа, че е едновременно здрав и функционален, пълен с обичайния набор от кръвоносни съдове и жлъчни пътища.

„Това е някак умопомрачително“, каза проф. Рамбуккана. “Как го правят? Няма клетъчна терапия, която да може да направи това.”

Бързо нарастване

Изглежда, че проказата пренарежда възможностите за развитие в черния дроб.

Напълно развитите чернодробни клетки са метаболитни електроцентрали със стотици работни места в тялото.

Но бактериите ги връщат на етап все едно са отново тийнейджъри и те могат бързо да се увеличат, преди да узреят обратно в зряла възраст.

Разпитването на активността на различни части от ДНК на клетките разкрива картина, по-близка до тази на много по-младо животно или дори фетус, когато черният дроб все още се формира.

„Естествен процес“

Точните подробности за това как се случва всичко това остават неуловими.

Изследвания, спечелили Нобелова награда , показаха, че е възможно да върнете часовника до точката, в която клетките си възвърнат способността да се превърнат във всеки друг вид клетка в тялото – но това крие риск да ги превърне в ракови.

„Насекомите [с проказа] използват алтернативни пътища“, ми каза проф. Рамбуккана.

„Това е много по-безопасен начин и им отнема повече време, за да го направят, така че това е естествен процес.“

„Обещаващи резултати“

Надеждата е, че подходът може да се използва за възстановяване на черния дроб на хора, чакащи за трансплантация – или дори за обръщане на някои от щетите, причинени от стареенето на други места в тялото.

„Мечтата е да използваме същата бактериална стратегия, да използваме изобретателността на бактериите, за да генерираме нови лекарства за регенерация и възстановяване“, каза проф. Рамбуккана.

„Ако можете да впрегнете това, трябва да можете да превърнете този механизъм в удар, който имате на всеки три месеца или нещо подобно.“

Всички тези идеи обаче остават непроверени.

Д-р Дариус Уайдера от университета в Рединг каза: „Като цяло резултатите могат да проправят пътя за нови терапевтични подходи към лечението на чернодробни заболявания като например цирозата.

„Тъй като обаче изследването е направено с помощта на броненосци като модел на животни, не е ясно дали и как тези обещаващи резултати могат да се пренесат в биологията на човешкия черен дроб.

„Освен това, тъй като бактериите, използвани в това изследване, са болестотворни, ще е необходимо значително усъвършенстване на методите преди клиничния превод.“

Следвайте ни в социалните медии