Учени откриха кой е най-лесният „вход” за COVID-19

Целият свят е в ужас от пандемията от коронавирус. Милиони хора са заразени, а жертвите са стотици хиляди. Все още няма ваксина, а лечението, което се прилага не винаги помага. В същото време учените не спират да изучават заразата.

Ново проучване на екип от лекари и лаборанти в Медицинския университет Джонс Хопкинс са открили коя част от тялото е идеалната „входна врата” за COVID-19.

Става въпрос за очите и околните тъкани. Експертите са установили, че сълзите могат да разпространяват коронавируса.

Учените изследвали труповете на хора, които са починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса. Те са открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 – ензим, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло.

По принцип този ензим се намира на много места – като устата и белите дробове. Досега обаче не се знаеше, че го има в толкова големи количества и в очите ни.

Учените са открили още нещо притесниттелно. Има още един ензим – TMPRSS2, който допълнително помага на вируса да се настани в тялото ни, а очите ни имат големи количества и от него.

Според експертите сълзите ни могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса и разпространение след попадане върху повърхности – в зависимост от това къде плачете.

Професионалистите съветват да се въздържаме да докосваме или бършем очите си.

Следвайте ни в социалните медии