Улиците на Истанбул опустяха, само котки останаха навън

Едно от най-оживените места в Истанбул – пешеходният булевард “Истиклял” край централния площад Таксим, опустя заради коронавируса, съобщава частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Обичайно булевардът, по който са разположени бутици, книжарници, сладкарници, ресторанти, кафенета, художествени галерии, театри и нощни заведения, кипи от живот и денем, и нощем. През деня дългият около километър и половина бул. “Истиклял” е изпълнен с хора, с които е трудно да се разминеш. Средно през почивните дни през булеварда преминават близо три милиона души дневно.

С разпространението на новия коронавирус обаче булевардът опустя. СиЕнЕн-Тюрк публикува снимки от снощи, на които се вижда, че от трескавия преди нощен живот в района не е останала и следа. Единствено котки бродят по булеварда в мрака на нощта.

Много от търговците на бул. “Истиклял” затвориха временно магазините си заради коронавируса.

Ковид-19 засегна и продавачите на симит (гевреци със сусам) и кестени, чиито червени остъклени колички са добре познати в цял Истанбул.

Бул. “Истиклял” в централния квартал Бейоглу е ограден от исторически сгради от края на османския период в различни архитектурни стилове, а по протежението му все още се движат старите червени трамваи. Той е притегателно място както за местните жители, така и за чуждестранните туристи в Истанбул.

Следвайте ни в социалните медии