Увеличават се случаите на рак на кожата (Видео)

Зачестяват случаите на рак на кожата, предупреждават дерматолози.

Ако преди години заболяването се е срещало сравнително рядко, то сега случаите се увеличават по-бързо от всеки друг вид рак. Само в Америка всяка година има над 3 млн. нови случая. Кои са причините за опасното заболяване и как да се предпазим – вижте в репортажа на Зоя Велинова по БНТ.

Сред основните причини за рака на кожата е продължителното излагане на слънце. Разширяването на озоновата дупка прави UV лъчите все по-опасни.

 

Според специалистите дори само едно слънчево изгаряне преди 20-годишна възраст удвоява вероятността от кожен рак на по-късен етап в живота. Останалите причини са слаба имунна система и високи нива на рентгеново облъчване.

С наближаването на лятото все повече клиники предлагат безплатни профилактични прегледи.

Бойка Стоева, София: Имам едно образувание, което ме притеснява от известно време и реших да използвам тази кампания и да направя проверка.

Людмила Треймън, София: Чувала съм, че кожата на светлите хора е по-чувствителна на слънцето и предразположена към ракови заболявания и дойдох да се проверя.

Според д-р Катя Паскова симптомите могат да бъдат промени в размера, формата или цвета на стара бенка, както и нова, която боли и кърви.

Д-р Катя Паскова – дерматолог: На горния ред са нормалните бенки, на втория ред са злокачествените.За тях е характерна асиметрията, неравните граници, променения цвят и са доста по-големи.

Как да се предпазим от рак на кожата?

Д-р Катя Паскова – дерматолог: Като избягваме излагането на слънце между 10 и 16 ч, да не изгаряме, да не излагаме децата на силно слънце и да нанасяме слънцезащитен крем 30 минути преди излагане на слънце.

По данни на световната здравна организация, догодина се очаква 7 % увеличение на заболелите от рак на кожата. Затова лекарите съветват при всяка нова бенка или стара, която променя вида си, да потърсим дерматолог.

Добрата новина според специалистите е, че 90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via