Турция готви пълна забрана за излизане на улицата

Турция се готви за нова пълна забрана за излизането през почивните дни в 30-те големи общини в страната и в град Зонгулдак, предаде БНР.

Общият брой на починалите от коронавируса в Турция достигна 1643 души, след като в последното денонощие издъхнаха още 125 турски граждани. Към момента над 74 000 души са заразени, сочат данните на здравния министър Фахреттин Коджа. Новооткритите случаи вчера са 4801. Общият брой на излекуваните пациенти надхвърли 7000.

Някои турски медици изразяват съмнения в уверенията на здравния министър, че скоростта на разпространяване на заразата е под контрол.

Между 15 и 24 часа днес силите за сигурност в големите градове ще проведат мащабна операция, за да проверят за спазване на правилата срещу корона-вируса. Ще се проверява дали гражданите носят маски при пазаруване и дали се спазват необходимите отстояния.

В полунощ влиза в сила забраната за излизане по улиците през събота и неделя в 31 големи града.

Изключенията ще са за служители на спешните служби и сигурността, хлебопекарите, заетите в млекопреработвателната, месарската и рибната промишленост, комуналните услуги, доставките на вода и бутилки природен газ по домовете, енергетици, аптекари, ветеринарни лекари.

Ще работят хотелите, а на всеки 50 км. ще работи определен брой бензиностанции и ремонтни работилници. Създадените на 22 март от вътрешното министерство специални групи за социална помощ ще доставят хляб по домовете за хората над 65 години или тези, които имат хронични заболявания.

Около 24 000 души са били глобени или срещу тях са били предприети административно-наказателни мерки заради нарушаването на забраната за излизане през изминалите почивни дни, сочат данните на вътрешното министерство.

Следвайте ни в социалните медии