Тръмп не е искал бунта да спре: Ключови моменти от изслушването пред Комисията

Висш генерал на САЩ свидетелства, че не Тръмп, а Пенс е наредил на войските на Националната гвардия да реагират при бунтовете на 6 януари.

Подборният комитет на Камарата на представителите, разследващ атаката на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г., проведе първото си изслушване в праймтайма в четвъртък вечерта, като подробно изложи констатациите от разследването на комисията и пусна ново видео от показания при закрити врати на членове на екипа на бившия президент Доналд Тръмп и изобразяващи насилието в Капитолия.

Изслушването в четвъртък беше първото от поредица този месец, което ще подчертае констатациите от разследването на комисията, което включва интервюта с повече от 1000 души за това как Тръмп и неговият екип се опитаха да отменят резултатите от изборите през 2020 г. на различни фронтове.
Докато CNN и други медии съобщават много подробности, изслушванията на комисията ще се опитат да разкажат историята на 6 януари на американския народ.

Ето основните изводи от изслушването:

Кадри съживяват ужасите от 6 януари

Комисията пусна компилация от някои от най-тревожните кадри от атаката на 6 януари.

Те включват някои невиждани досега материали, включително кадри от птичи поглед от охранителни камери, които показват огромната про-Тръмп тълпа, когато започва да се тълпи по територията на Капитолия.

Заместник-председателят на 6 януари Чейни каза, че Тръмп има „план от седем части“ за отмяна на изборите. Ето какво има предвид тя
Кадрите също така показват как тълпата е взела репликите си директно от Тръмп, като един бунтовник чете туит на Тръмп на мегафон, за да го чуят другите бунтовници. В този туит Тръмп разкритикува Пенс за това, че обяви, че няма да отмени резултатите от изборите през 2020 г., докато председателства съвместната сесия на Конгреса, за да удостовери победата на Джо Байдън.

След този момент монтажът на комисията показа скандално известен клип на привърженици на Тръмп, които скандират „Обесете Майк Пенс“.
След това показаха снимка на импровизирана примка и бесилка, които бунтовниците издигнаха близо до Капитолия, както и натрапчив клип на други бунтовници, които викат „Нанси! докато се събираха в офиса на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, търсейки я.

Тези клипове веднага разказаха за ужасите от 6 януари, които лесно могат да се изгубят сред партизанските пререкания около комитета и неговото разследване. Но под тази сонда имаше жестока и смъртоносна атака, която рани повече от 140 полицаи и доведе до няколко смъртни случая. Висцералните кадри послужиха като плашещо напомняне за един тъмен ден в историята на САЩ.

Тръмп не искаше бунтът да спре

Комисията разкри показания на служители на Белия дом на Тръмп, които казаха, че бившият президент не иска атаката на Капитолия на САЩ да спре, гневно се съпротивлява на собствените си съветници, които го призоваваха да отмени бунтовниците и смята, че собственият му вицепрезидент „заслужава“ да бъде обесен.

Той също така предлага нов прозорец в поведението на Тръмп по време на бунта – нещо, което комисията многократно е предполагала, че ще бъде ключова част от техните публични изслушвания.

Заместник-председателят Лиз Чейни описа показания на свидетел, който каза, че Тръмп е знаел за скандирания на „Hang Mike Pence“ и изглежда ги одобрява.

„Осъзнавайки скандирането на бунтовниците да „обесят Майк Пенс“, президентът отговори с това чувство: [цитат] „Може би нашите поддръжници имат правилната идея“. Майк Пенс [цитат] го „заслужава““, каза тя.

По-рано Чейни характеризира бездействието на Тръмп на 6 януари през тези 187 минути като „пренебрегване на дълга“.

Proud Boys и Oath Keepers заемат централно място

Комитетът запозна американската общественост с две от най-войнствените крайнодесни екстремистки групи в страната, които присъстваха на 6 януари: The Proud Boys и Oath Keepers.

Тези групи бяха в авангарда на бунта. Те бяха сред първите, които нахлуха в сградата и са обвинени в планиране на насилие. Режисьорът на документални филми Ник Кустед, който свидетелства в четвъртък, каза, че е бил с Proud Boys, когато са се събрали в Капитолия преди речта на Тръмп на Ellipse, показвайки, че не се интересуват от митинга и са гледали Капитолия.

Томпсън и Чейни се опитаха да свържат Тръмп директно с тези екстремисти, включително неговия коментар по време на дебат през септември 2020 г., че Proud Boys трябва да „отстъпят и стоят настрана“. Те показаха нови свидетелства от лидери на Proud Boys за това как те гледат на това като на призив за оръжие.
Федералните прокурори в Министерството на правосъдието повдигнаха обвинения срещу 17 членове на тези групи в бунтовнически заговор – изключително сериозно твърдение, което комисията изтъкна в четвъртък.

Завладяващо свидетелство на полицейски служител от охраната на Капитолия

Полицаят от Капитолия на САЩ Каролайн Едуардс беше първият свидетел, който даде показания, ставайки лицето на насилието срещу правоприлагащите органи този ден.
Комитетът каза, че Едуардс е първият офицер, ранен от бунтовниците. Тя описа гордостта си от работата си да “защити символа на демокрацията на Америка” – и жестокия обществен контрол, който изтърпя, след като беше изпаднала в безсъзнание и получи травматична мозъчна травма по време на атаката.

„Извикаха ми много неща на 6 януари 2021 г. и дните след това“, каза Едуардс. “Наричаха ме кучето на Нанси Пелоси, наричаха ме некомпетентна, наричаха ме герой и злодей. Бях наречен предател на моята страна, моя дом и моята конституция. Всъщност аз не бях нито едно от тези неща.”

„Бях американец, застанал лице в лице с други американци, питайки се колко пъти – много, много пъти – как сме стигнали дотук. Бях наричан и преди, но никога моят патриотизъм или дълг не бяха поставяни под въпрос, “, добави Едуардс.

Едуардс нарече себе си „гордата внучка“ на ветеран от морската пехота, участвал в Корейската война.

„Аз съм внучка на дядо си, горда съм, че обличам униформа и служа на страната си“, каза Едуардс. „Те се осмелиха да поставят под съмнение честта ми. Те се осмелиха да поставят под въпрос моята лоялност. И се осмелиха да поставят под съмнение моя дълг. Аз съм горд американец и с удоволствие ще пожертвам всичко, за да се уверя, че Америка, защитавана от дядо ми, е тук в продължение на много години, идвам.”

Екипът и семейството на Тръмп се обръщат срещу него

Първото изслушване на комисията беше подкрепено с невиждани досега видеоклипове, показващи членове на Белия дом и кампанията на Тръмп — както и дъщеря му Иванка Тръмп и зет му Джаред Кушнър — говорещи за това как не вярват на Тръмп твърди, че изборите са откраднати.

Бившият главен прокурор Уилям Бар каза, че твърденията на Тръмп за измама на гласоподавателите са “глупости”.
Иванка Тръмп каза, че уважава Бар и “приема това, което той казва” за изборите.

Говорителят на Тръмп Джейсън Милър каза, че човекът с данни за кампанията е казал на Тръмп с „доста груби думи, че той ще загуби“.
И комисията цитира показания на адвоката на кампанията на Тръмп Алекс Кенън, който свидетелства, че е казал на Медоус до “средата до края на ноември”, че кампанията е била празна, опитвайки се да открие широко разпространена измама в ключови щати, които Тръмп загуби. Кенън каза, че Медоус е отговорил на оценката му с думите: „Значи там няма там“.

Служителите избягаха от офиса на представителя на Републиканската партия Маккарти, но GOP се обърна за помощ отново към Тръмп

Едно от новите видеоклипове, които комисията разкри, показва служители в офиса на лидера на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти, които трескаво се втурват, след като бунтовниците са нарушили Капитолия.

Клипът беше забележителен заради ролята на Маккарти на 6 януари – и неговото противопоставяне на комисията на 6 януари, което той показва оттогава.
На 6 януари Маккарти проведе разгорещен телефонен разговор с Тръмп, тъй като бунтът продължаваше. Комисията от 6 януари извика призовка към Маккарти да търси информация за обаждането. И в дните непосредствено след въстанието, Маккарти каза, че Тръмп “носи отговорност” за атаката.

Но скоро след 6 януари Маккарти отново се примири с Тръмп. Той се противопостави на създаването на комисия за разследване на атаката от 6 януари и многократно критикува комисията по време на разследването.

Изслушването в четвъртък показа как комисията – и Чейни, която беше свалена миналата година от лидерската си позиция на Републиканската партия от Маккарти – са фокусирани върху републиканския лидер.

В своето встъпително изявление Чейни каза, че лидерите на Капитолийския хълм са “молили президента” за помощ, включително Маккарти. Тя каза, че Маккарти е бил “уплашен” и се е обадил на множество членове на семейството на Тръмп, след като не е успял да убеди самия Тръмп.

Пенс призова за помощ – не Тръмп

Комитетът също така показа ново видео от интервюто си с председателя на съвместния комитет на началник-щабовете Марк Мили, в който се казва, че Пенс е този, който е наредил на войските на Националната гвардия да реагират на насилието на 6 януари, но че му е казано от Белия дом да каже беше Тръмп.
“Вицепрезидент Пенс – имаше два или три разговора с вицепрезидента Пенс. Той беше много оживен и издаде много ясни, много директни, недвусмислени заповеди. Нямаше съмнение за това”, казва Мили във видеото.

„Той беше много оживен, много директен, много твърд към секретаря Милър. „Изведете военните тук долу, пуснете охраната тук. Намалете тази ситуация и така нататък“, добави той, визирайки Пенс.

Мили също така описа взаимодействието си с началника на кабинета на Тръмп Марк Медоус през този ден, като направи ярък контраст между тези разговори с Пенс.
„Той каза: Трябва да убием разказа, че вицепрезидентът взема всички решения. Трябва да установим разказа, нали знаете, че президентът все още управлява и че нещата са стабилни или стабилни, или думи в този смисъл “, казва Мили във видеото, позовавайки се на казаното от Медоус.

“Веднага интерпретирах това като политика, политика, политика. Лично за мен червено знаме. Без действие. Но го помня ясно”, добави той.

Източник: CNN

Следвайте ни в социалните медии