Три жени влязоха в болница заради домашно кисело зеле

Три жени със сходни оплаквания – гадене, повръщане, студени тръпки, а две от тях и с диариен синдром, са хоспитализирани на 2 февруари в Областната болница в Пазарджик. Това съобщиха от Пресцентъра на лечебното заведение.

Жените са съответно на възраст 80, 51 и 35 години. И при трите симптомите се появяват 2 часа след консумация на кисело зеле и зелев сок, които са били домашно приготвени в бидон.

Състоянието и на трите жени при постъпването им в болницата е било тежко. Те са приети с ниска телесна температура, втрисане, точковидни зеници, позиви за повръщане и диария. Поради тежкото състояние са настанени в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където са извършени реанимационни мероприятия за стабилизирането им. Днес трите болни жени са преведени в Инфекциозно отделение за изолация, допълнителни изследвания и проследяване.

Към момента състоянието и на трите е стабилно. От първите взети проби за микробиологично изследване не се установява растеж на патогенни микроорганизми, но резултатите не са окончателни и наблюдението продължава.

От лечебното заведение напомнят на гражданите, че при домашно консервиране е важно да се спазват всички изисквания за безопасност. Важно е да се знае дали продуктите са третирани с пестициди, спазен ли е карантинният срок след приложението им. Преди да се приготвят продуктите, трябва добре да се измиват.

Следвайте ни в социалните медии