Три деца са заразени с коронавирус!

Три деца са диагностицирани с коронавирус у нас. Те са на 4, 7 и 11 г. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинската академия (ВМА) и ръководител на Оперативния щаб за борба с коронавируса. Стана ясно, че възрастовият диапазон у нас е от 4 до 77 години.

„Децата се заразяват, но го изкарават леко”, успокои той.

И подчерта, че въпросните деца не са болни, нямат симптоми, но са дали положителна проба.

От думите на проф. д-р Мутафчийски се разбра, че той подкрепя по-строгите мерки за ограничане на социалните контакти.

“Имаме редица случаи и сигнали за масово нарушаване на карантината. Причината за разрастването на заразата в една фамилия е било едно празненство с 24 човека“, коментира още Мутафчийски.

Мутафчийски обясни, че става въпрос за семейството на починалата 66-годишна жена в „Пирогов“, чийто мъж също остава в тежко състояние. Така се стига и до парадокса, че заради това, че от семейството има заразени, няма кой да погребе починалата пациентка.

„Това са ситуации, които са нестандартни и изискват нестандартни мерки“, добави още генерал-майорът.

Той докладва за сериозните мерки в други държави, в които има и глоби за нарушаване на карантината. По думите му трябва да се изработи механизъм кой наблюдава тези болни под карантина, кой ще ги проверява дали спазват мярката. Той бе категоричен, че ограничането на социалните контакти помага. И коментира, че решението за въвеждане на извънредно положение ще бъде оставено за политиците.

„Забележете, хората в края на краищата разбраха, че трябва да се самоограничат. Целта на всички мерки е да се смекчи височината на тази криза или поне да не бъде толкова стръмна нагоре. За пречупване на кризата все още не може да говорим“, посочи още Мутафчийски.

Пред медиите той каза, че дори има намаляване броя на пътуващите от България за чужбина.

Иначе нови положителни проби на коронавирус няма. Дотук България регистрира 23 случая. Днес се очакват нови проби, но понеже ситуацията е динамична, проф. д-р Мутафчийски отказа да посочи бройка.

Следвайте ни в социалните медии