Това са децата, които загубихме през 2019г. в следствие на забавено или неадекватно лечение

Лекарите казват, че има случаи, при които са безсилни, а българите обвиняват лекарите, че не са направили нужното, за да помогнат. Факт е обаче, че търпимостта е на привършване, а обществото жадува за възмездие и саморазправа.

В началото на 2019 година смъртта на 4-годишната Селин, починала в клиника в Кьолн, стана повод за масови протести на наши сънародници в Германия. Близките на детето обвиниха лекарите в престъпна небрежност и неглижиране на случая. Всичко започва от продължителна кашлица, която се задълбочава до тежка белодробна инфекция. До този момент, обаче няма виновни за трагедията.

Друг фрапиращ случай е от столичния квартал „Ботунец“, където почина 10-годишно дете, след като се задави с пионка за игра. Детето започва да се задушава, но липсата на спешен лекар в поликлиниката в квартала, е било фатално. Линейката пък се забавила 45 минути, по думите на близките. Този случай също предизвика масови протести. От „Спешна помощ“ се оправдаваха с отказ от линейка от страна на близките на детето. Каква е истината , не стана ясно.

Друг потресаващ случай е този на малкия Преслав, който почина от усложнения, причинени от вирусна инфекция в Плевен. Родителите обвиниха лекарка, която искала да свали температурата на детето със спирт и разходки в студа навън. В крайна сметка неадекватното лечение има фатални последици.

В началото на годината в Пазарджик почина 2-годишно дете след усложнения от вирусна инфекция. Преди това детето е било лекувано от пневмония, но се влошава. Лекарите в детското отделение коментираха, че ако детето е доведено ден по-рано, са можели да му помогнат.

Случай от 19 юни потресе цялата страна, след като НЗОК изпрати фактура за 14 000 лева на майката на гаснещо от левкемия дете. Мими бе родена със Синдром на Даун, а около лечението ѝ избухва скандал, след като семейството е чакало почти 2 месеца, Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая получило фактура за почти 14 хил. лв. След смъртта на момиченцето, майката дари събраните пари на други нуждаещи се деца.

18-годишният Иван Иванов от Бургас, който спешно се нуждаеше от белодробна трансплантация, почина заради липса на лечение у нас. Момчето страдаше от рядкото заболяване муковисцидоза, а освен от трансплантация, се нуждаеше от терапия, струваща 2000 лева на месец. Родителите на Иван събираха средствата за терапията чрез дарения и се надяваха, че той ще бъде включен в списък за трансплантация в Австрия.

През месец юли дете на годинка почина в болница в Плевен от тежка инфекция след почивка на море. При този случай лекарите 12 часа не са могли да свалят температурата на детето. Според говорител на болницата, детето е постъпило 4 дни след неадекватно лечение, а според родителите лекарите са подценили случая. Майката разкри, че детето не е било прегледано от лекарите, а сестрите не са успели да намерят вените му, за да му включат система.

През месец август угасна още един детски живот. Месец преди да тръгне в първи клас Кристин бе нападната, зверски изнасилена и бита от неин съсед. Момичето бе открито в безпомощно състояние от нейни близки, според които лекарят от „Спешна помощ“ се държал неадекватно и дори не се опитал да помогне на умиращото дете. Той се защити с твърденията, че бабата била в афект и не му давала да докосне детето. В крайна сметка момиченцето умира.

В края на октомври 9-годишно момче от село Кардам почина след отравяне с отравяне, като първоначално имаше съмнения за хранително отравяне, заедно с две от сестрите му. Близките винят спешните лекари, отзовали се на повикването им. Лекарят преценил на място, че децата не са в толкова тежко състояние, че да бъдат хоспитализирни. Часове по-късно обаче момченцето умира, а сестрите му бяха спасени след няколкодневна борба на лекарите да ги спасят.

Случаят, който взриви търпимостта на обществото стана смъртта на 3-годишният Александър, който бе прехвърлян между три столични болници преди да издъхне от пневмония. Според почернените родители, повече от два часа лекарите в Педиатричната болница в София отказват лечение на 3-годишното им момченце. Те търсят помощ от общо три болници в столицата, където отказват да ги приемат. Детето умира в „Пирогов“, където е закарано в много тежко състояние. Трагедията стана причина премиерът Борисов да поиска оставките на директорите на трите столични болници, имащи отношение по случая, докато текат проверките. Родителите все още търсят причината да се стигне до фаталния край на детето им.

От болничните асоциации признават, че проблеми има, но призовават да не се търси и хвърля вина безцелно, а да започнат да се решават дългогодишните проблеми, натрупани в здравеопазването. Могат ли да се предотвратят подобни трагедии или ще има и други, само времето ще покаже? Молим се да няма.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via