fbpx

Тази нощ ще наблюдаваме последното за годината лунно затъмнение

Тази нощ, при ясно време, ще наблюдаваме последното за годината лунно затъмнение.

Лунното затъмнение е частично и ще бъде видимо от много места по света, в това число и България.

Навлизането на Луната в земната сянка (начало на същинското затъмнение) е в 23:01 часа българско време. Максималната фаза ще бъде половин час след полунощ, вече 17 юли,а краят на затъмнението от сянката – в 1:59:39 ч. Около час и двадесет минути по-късно Луната ще напусне и земната полусянка. В момента на максимална фаза ще бъде закрита 65% от повърхността на нашия спътник.

Общата продължителност на Лунното затъмнение от сянката на Земята е почти 3 часа, а заедно с това от полусянката – 5 часа 33 мин. и 43 сек.

Това е последното атрактивно за наблюдение лунно затъмнение не само за тази година, но чак до 26 май 2021 г. Всички 4 лунни затъмнения през следващата година ще бъдат от полусянката, а това означава почти незабележими. Ще трябва да чакаме до 26 май 2021 г, когато Луната отново ще навлезе в тъмната земна сянка.

Ето защо, ако довечера не вали, непременно се полюбувайте на красивата, оцветена в червеникаво затъмнена Луна. За нашата страна, по време на максималната фаза, тя ще бъде на 23 градуса над южния
хоризонт, на фона на съзвездие Стрелец. На 7.5 градуса, на запад от нея, е Сатурн.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните могат да се наблюдават с невъоръжено око, без предпазни очила.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x