Съпругата на Божков иска да излезе на свобода

Апелативният специализиран съд ще гледа днес в последния работен ден преди Великден, мярката на съпругата на укриващия се в ОАЕ хазартен бос Васил Божков – Елена Динева.

Тя иска да бъде променена и да бъде освободена от ареста. Така искане днес към съда ще отпради и бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

Припомняме ви, че състав на Спецсъда отказа да промени мярката за неотклонение на Динева по-рано този месец.

През февруари т. г. Спецсъдът пусна Елена Динева срещу гаранция от 1,5 млн.лв., но седмица по-късно тя бе отменена от Апелативния спецсъд с мотива, че има опасност на свобода да повлияе на свидетели. При вземането на решението си съдът се позова на показанията на бизнесмена Цветомир Найденов. От тях става ясно, че Динева е участвала редовно в бизнес срещи, които се провеждали всеки вторник с управителите и съдружниците в “Еврофутбол”. Тя била запозната в детайли с делата на мъжа си, който се издирва по 11 обвинения.

Бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев и Елена Динева са обвинени за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Освен за участие в групата на Божков, Митев е обвинен и за дължностно престъпление, свързано с неиздаден лиценз. Според прокуратурата като шеф на Комисията по хазарта Митев не е упражнил достатъчен контрол върху събирането на държавна такса от дружества на Божков, което ощетило държавната хазна.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. “Националната лотария” не плати нито един лев данък, в резултат на “забравен текст” в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, “Националната лотария” не плаща дължимия по закон данък – 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в “Национална Лотария” както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. – такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Следвайте ни в социалните медии