Създадоха прасенца с маймунски клетки

Китайски учени успяха да въведат макакови клетки в свински ембриони. Само два от десет хибрида се родиха, но и те не са успели да оцелеят до края на първата седмица от живота им. На пръв поглед опитът е неуспешен, но това е голяма крачка за отглеждане на органи за трансплантация.

Статията на изследователите в публикувана в списание Protein & Cell, пише ТАСС.

Размерът на органите на прасетата е сравним с човешките, затова изследователите многократно се опитват да направят тези животни донори за трансплантации. В ново проучване китайски учени успяха да отгледат две прасенца с клетки от явански макак (Macaca fascicularis).

За експеримента специалистите поставиха макакови стволови клетки в повече от 4 хиляди бластоцисти – ранен стадий на развитие на ембриона при бозайниците. След това, бластоцистите с макакови клетки са въведени в матката на прасета, използвайки инвитро оплождане.

Двамата „хибрида“ умряха през първата седмица след раждането. Учените предполагат, че това се дължи на усложнения по време на инвитро оплождането. Въпреки това учените смятат работата им за успешна. Клетките на макака са открити в почти всички тъкани на прасенцата. Това е повече, отколкото в предишни експерименти, по време на които човешки клетки са добавяни към бластоцистите на свинете.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via