Стикерите за “Гражданска отговорност” отпадат

Стикерите за платена застраховка “Гражданска отговорност” залепени на предните стъкла на колите ще бъдат премахнати. Това предвиждат промени в Закона за електронното управление, които са внесени от депутати в парламента.

Сключените полици и в момента са част от електронен регистър. Всички регистри, които водят различни административни органи, вече ще трябва да бъдат изцяло електронни. А служителите на администрациите ще имат свободен достъп до тях

Ще се забрани изискването на лепенки или други документи, представящи данни, които се съхраняват в регистри. Така поставянето на лепенки за “Гражданска отговорност” върху стъклата на колите няма да е необходимо, а пътните полицаи ще трябва да проверяват по номера дали превозните средства имат задължителната застраховка. Вземат шофьорската книжка при неплатена “Гражданска отговорност”

С промените в закона ще бъдат вкарани посредници между гражданите и фирмите от една страна и чиновниците от другата страна. Идеята е тези посредници да получават 10% от таксите на администрациите за предоставяните от тях услуги. Промените предвиждат за услуги, които чиновниците предоставят онлайн, таксите да са поне с 10% по-ниски, като тази отстъпка да не надвишава 20 лв. Само в отделни случаи Министерският съвет да може да определя по-големи намаления за онлайн услугите.

Посредниците ще имат право да вземат пари от граждани и фирми и от тяхно име да подават онлайн документи до администрацията. Посредниците може да получават разликата между таксата на гише и таксата за електронно предоставяне на услугата. Така хората и фирмите ще могат да плащат една и съща такса, ако отидат на място при чиновника, или ако отидат до гише на посредника и той от тяхно име подаде документите онлайн. Посредниците обаче може да вземат и по-висока такса, което реално може да оскъпи услугите за гражданите.

Следвайте ни в социалните медии