Снегът идва до броени дни!

Предстои месец, в който динамиката на атмосферните процеси на Балканския полуостров ще е много голяма. Ще има голяма честота на циклоните. Това заяви в ефира на Нова телевизия синоптикът на НИМХ Красимир Стоев.

“На повечето места нормите на валежите са от 40 до 60 л. кв/м, но на места ще стигат и до 80 л. кв/м.”, заяви той.

“Средномесечните температури ще са около или над климатичните норми. Това се дължи на циклоните, които ще се появяват на Балканите през месец декември”, каза синоптикът.

“През периода 3-5 декември вятърът ще се ориентира от северозапад. Ще започне да нахлува много студен въздух в страната. Ще се настани въздушна маса с температури от порядъка до минус 4 – минус 8 градуса. Очаква се още на 3-и декември дъждът да премине в сняг на високите полета”, каза Стоев.

“Заради голямата динамика и преминаването на нов циклон около 8 декември, времето ще се затопли доста бързо, а снегът няма да се задържи и стопи”, заяви експертът.

“Към 13-и – 15-и декември пак ще нахлуе по-студен въздух и дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Веднага след застудяването обаче пак предстои бързо повишение на температурите”, каза още той.

“Антициклонален тип време се очаква да преобладава през третото десетдневие”, поде Стоев, но предупреди, че все още е доста рано да се каже.

:Предстои ни много динамичен месец с температури около и над нормата. Ще има температури до 10 – 15 градуса, но може да се очакват и такива до минус 15 градуса сутрин”, завърши обобщавайки синоптикът.

Следвайте ни в социалните медии