Случая Травис Кинг: Северна Корея твърди, че американски войник е избягал заради расизъм в армията

Северна Корея заяви, че американският войник Травис Кинг е преминал на нейна територия миналия месец поради “нечовешко малтретиране и расова дискриминация” в американската армия.

23-годишният редник Травис Кинг прекоси границата между Северна и Южна Корея на 18 юли, докато беше на обиколка с туристи.

Редник Кинг призна, че е преминал нелегално и иска убежище в Севера, съобщиха държавните медии.

Вашингтон каза, че засега не може да провери твърденията, които са първите публични коментари на Пхенян по случая.

Нарастват опасенията за благосъстоянието на американския войник, който не е бил виждан и чуван след пресичането му .

САЩ се опитват да договорят освобождаването на редник Кинг с помощта на командването на ООН, което управлява граничната зона и има директна телефонна линия със севернокорейската армия.

В отговор на севернокорейския доклад в сряда служител на Пентагона каза, че техният приоритет е редник Кинг да бъде върнат безопасно у дома „чрез всички налични канали“.

Северна Корея не е дала информация как планира да се отнася към редник Кинг, но каза, че войникът е признал, че е влязъл “нелегално” в страната.

Държавната информационна агенция KCNA не каза дали той ще бъде преследван или наказан.

В доклада не се споменава текущото му местонахождение или състояние.

„По време на разследването Травис Кинг призна, че е решил да дойде в КНДР [Северна Корея], тъй като е таил лошо отношение към нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в американската армия“, съобщи KCNA.

„Той също така изрази готовността си да потърси убежище в КНДР или трета страна, като каза, че е разочарован от неравностойното американско общество.“

Редник Кинг е специалист по разузнаване, който е в армията от януари 2021 г. и е бил в Южна Корея като част от ротацията си.

Преди да пресече границата, той излежа два месеца в ареста в Южна Корея по обвинения в нападение и беше освободен на 10 юли.

Той трябваше да се върне обратно в САЩ, за да бъде изправен пред дисциплинарно производство, но успя да напусне летището и да се присъедини към обиколка на демилитаризираната зона (DMZ), която разделя Северна и Южна Корея.

DMZ, една от най-силно укрепените зони в света, е пълна с противопехотни мини, заобиколена от електрическа и бодлива тел и се наблюдава от камери за наблюдение. Предполага се, че въоръжените охранители са нащрек 24 часа в денонощието, въпреки че свидетели твърдят, че не е имало севернокорейски войници, когато редник Кинг е прегазил.

По-рано семейството му каза пред американските медии, че той е разказал, че е преживял расизъм в армията. Те също така казаха, че психичното му здраве изглежда се е влошило преди изчезването му.

„Чувствам се като в голям кошмар“, каза майка му Клаудин Гейтс, добавяйки, че семейството отчаяно търси отговори.

Северна Корея е една от малкото страни, все още под номинално комунистическо управление и отдавна е силно потайно и изолирано общество.

Неговото правителство, ръководено от Ким Чен-ун, също е обвинено в системно нарушаване на правата на човека.

Анализатори казват, че задържането на Травис Кинг е изиграло роля в антиамериканските послания на Северна Корея във време, когато отношенията между двете страни са най-лошите от години.

Пхенян най-вероятно ще се радва на възможността да подчертае расизма и други недостатъци в американското общество, особено като се има предвид международната критика, която получава за нарушения на човешките права.

Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе заседание в четвъртък, за да обсъди ситуацията с човешките права в Северна Корея за първи път от 2017 г.

Преди коментарите си за Травис Кинг, севернокорейските медии пуснаха изявление за срещата на ООН, която ще бъде ръководена от САЩ.

„Недоволни от насърчаването на расовата дискриминация и престъпленията, свързани с оръжия, САЩ наложиха неетични стандарти за правата на човека на други страни“, се казва в него.

От Жан Макензи и Дерек Кай

в Сеул и Сингапур

Следвайте ни в социалните медии