Слави Трифонов: Аз чак сега разбирам защо лайфстайл предаването на Ани Цолова не тръгна

Днес до мен достигна новината, че в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година ще може да се изучава най-новата магистърска специалност “Лайфстайл журналистика”.

Аз чак сега разбирам защо лайфстайл предаването на Ани Цолова не тръгна. Защото не е имала нужната квалификация. Абе, Ани, завърши първо “Лайфстайл журналистика” в Софийския, пък чак тогава искай да водиш лайфстайл предаване.

Това, че най-престижният български университет пуска такава магистърска програма е просто прекрасно, аз съм възхитен. Браво на Софийския университет, който е решил да подаде ръка точно на лайфстайл журналистиката! Защото лайфстайл журналистиката е в упадък. Ако имаше класация на “Лайфстайл репортери без граници” България щеше да е чак на 5-о място по свобода на лайфстайл журналистиката! А трябва да сме първи в света по лайфстайл журналистика!
Затова нека се работи да има повече заглавия за живота на известните, като заглавието, което видях в един български вестник този месец. А именно: “Изсъхнаха доматите на Ицко Финци”.

Ех, чак на мен ми идва да завърша една “Лайфстайл журналистика”. Даже вече си представям колко увлекателни, колко образователни ще са лекциите на академик Венета Райкова, на професор Мон Дьо и на доцент д-р Гала. Предполагам, че това ще са преподавателите.

Без да предполагам обаче мога да ви кажа коя е любимата ми дисциплина в специалността “Лайфстайл журналистика”. В сайта на университета видях, че тя е заложена за втори семестър и се казва… “Гурме и медии”. Вероятно в тази дисциплина ще се изучава в каква чиния е подходящо да се сервира див лаврак с киноа, пюре от пащърнак, пяна от аспержи и чипс от кейл. Какъв уважаван журналист ще си, ако не знаеш това?

До мен достигна обаче още една новина – тази година в нашите университети, включително и в Софийския, в основни специалности като “Журналистика” и “Право” щяло да се влиза без приемен изпит! И това е толкова хубаво!

Ама, наистина, защо трябва да има изпит, при положение, че нивото на юридическа компетентност дори у юристите, които са в управлението на държавата е изключително ниско?

В специалност “Право” трябва да се приеме всеки, който предложи приятелство във фейсбук на титана на юридическата мисъл в България Дани Кирилов. Както и всеки, който знае наизуст поне едно стихотворение от писоарната лирика на доайена на търговското право проф. Огнян Герджиков. Това трябва да са критериите за прием. Никакви изпити!

Искам да пожелая нещо на всички, които ще запишат “Лайфстайл журналистика” и които ще влязат без изпит в специалностите “Журналистика” или “Право”. Пожелавам им да имат една бляскава кариера. Сигурен съм, че в държавата на мисирките и на юридическите барниръбъли, такава кариера е напълно възможна.

Слави Трифонов

Следвайте ни в социалните медии