Скръбна вест! Почина Христо Христов

На 16 ноември – по-малко от месец преди да навърши 88 години, почина Христо Христов – най-дълго управлявалият външната търговия на България. Години наред той е човекът, който дърпа конците във външната търговия на Народна Република България, един от приближените на бившия Първи Тодор Живков, съобщава “Труд”.

Като министър е осъществил сделки за милиарди, каквито днес ни изглеждат немислими, приятел е бил с най-големите богаташи в Турция, Арабските страни и къде ли не. Не помни колко пъти се е виждал със Саддам Хюсеин – по-думите му 10-15 може би. Животът му е низ от срещи с най-известните хора тогава в политиката и е пълен с невероятни истории.

Още 5-годишен, когато продавал пъпеши на спирката в селото си, Христо Христов получил първия урок по търговия – добре облечен клиент му казал: „Момче, помни, че се започва от по-високата цена и тогава се върви към по-ниската.”

Това класическо правило Христов запомнил за цял живот. Не е ясно дали спортът е загубил голям футболист или спринтьор, но е факт, че наградите му като състезател са голяма гордост за него. И след промените през 1989-а той продължи да живее с любимата си съпруга Вили скромно – в апартамент на 12-ия етаж.

Умът му до последно остана все така бистър, помнейки с най-големи подробности имена и събития. Животът е бил благосклонен към него – дал му е възможност да види свят и да разговаря и преговаря с хората, променяли и създавали голямата политика през годините.

През годините пази стотици, хиляди снимки, можеше да разказва с часове за личностите, запечатени на тях, и преживяното. Христов е роден на 11 декември 1931 г. в габровското село Яворец. Между 1971 и 1977 г. е зам.-министър, а от 1977 до 1986 г. – министър на външната търговия.

След това три години управлява цялата търговия, а в периода 1989-1990 г. е министър на външноикономическите връзки. 13 години е член на ЦК на БКП. Опелото на Христо Христов ще бъде на 19 ноември, вторник, от 12,30 ч. в Църквата на Централните софийски гробища, а погребението – след това.

Екипът на Novinite.EU изказва съболезнованията си на семейството и неговите близки.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via