fbpx

Скръбна вест! Почина великият херцог на Люксембург Жан

Великият херцог на Люксембург Жан, управлявал 36 години страната, почина на 98-годишна възраст, предаде Франс прес.

Той бе държавен глава на Люксембург ог 1964 г. до 2000 г., когато абдикира в полза на сина си Анри.

„С много скръб оповестявам за кончината на любимия ми баща“, се казва в комюнике на сегашния Велик херцог на Люксембург, 64-годишния Анри.
Жителите на малката държава останаха привързани към личността на Жан, който бе войник от британската армия през Втората световна война и взе участие в десанта в Нормандия.

Последната му публична поява бе в края на март в рамките на форум, организиран от Великата херцогиня Мария Тереза, за да се води борба срещу сексуалното насилие във военните зони.

„Кончината му е голяма загуба за Великото херцогство и Европа“, написа в Тwitter председателят на Европейската комисия, люксембургският политик Жан-Клод Юнкер.

„Той бе герой от детството ми – заяви журналистът Стефан Берн, който за пръв път го интервюирал през 1989 г. – Става въпрос за единствения държавен глава, който е участвал в десанта в Нормандия.“

Великият херцог на Люксембург Жан е роден на 5 януари 1921 г. Той е син на Великата херцогиня на Люксембург Шарлот и принц Феликс Бурбон-Пармски. През 1953 г се оженва за белгийската принцеса Жозефин-Шарлот. Двойката има 5 деца.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x