Скандал в ефира на БТВ заради починалото 3-годишно дете

Лекарите не са Господ. Аз няма претенции към родителите на детето, а към тези, които насаждат напрежение. Това заяви началникът на клиника „Детски болести и детска неврология“ проф. Иван Литвиненко и член на лекарската комисия, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в София в ефира на БТВ.

Повод за думите му стана трагичният случай с починалото в София 3-годишно дете, което е прехвърляно между болници, а по-късно умира.

Шефовете на трите болници с отношение към случая бяха временно отстранени. Премиерът разпореди това на министъра на здравеопазването.

„Абсолютно единодушно всички членове на комисията стигнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас. Разбирам мъката на родителите, през техните очи сигурно случаят изглежда по-различно. Но и лекарят е човек и ние преживяваме всеки такъв казус”, заяви проф. Литвиненко.

Според него става едно размиване по този случай и не се оценява в какво състояние детето е дошло и след това как болестта се е развила. Той бе категоричен, че не е имало дълго убеждаване детето да бъде хоспитализирано, а въпросът е бил къде да бъде настанено.

„До настаняването му на легло то е имало вече проведени изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали въобще съществува. Първата снимка не показва възпалителни изменения в белия дроб”, обясни проф. Литвиненко.

„Освен снимката, има и други показатели. Твърди се, че детето е било в тежко състояние и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият анализ показва 98% насищане с кислород на тъканите му. Това показва, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония. Да, състоянието му се влошава и това никой не го оспорва. Но това става четири час след приемането му. Тогава тези показатели се променят. Прави се втора снимка и промените са масивни. Има такива пневмонии, които протичат бързо и за часове умират деца по цял свят”, каза още професорът.

Проф. Литвиненко се ядоса на водещия, защото му задавал въпроси и не го изслушвал. Журналистът го попита дали такова е отношението му и към пациентите, които преглежда и го призова да не му държи такъв тон. По думите на госта, медиите са изопачавали фактите.

Доц. Атанас Мангъров е участвал в изготвянето на проверката по трагедията със смъртта детето. Той обясни какво е било състоянието на момченцето при прегледа в болница „Лозенец” около 10:30 ч. сутринта. То е било в „задоволително общо състояние и активен по време на прегледа”, според лекарската документация. Той също заяви, че има пневмонии, които се развиват толкова бързо, и всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни дела. „Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано. В педиатричната болница се чака, защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване. Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия край на София, значи не е било чак толкова спешно”, заяви доц. Мангъров.

Проф. Литвиненко заяви, че родителите на починалото момче имали и друго дете, което е било спасено от лекарите в болницата. То също е било в критично състояние.

Следвайте ни в социалните медии